Scriitorul Nicolae Popa a lansat un roman

  • 16 Iunie 2022 16:21
Scriitorul Nicolae Popa a lansat un roman

Un roman intitulat ”Avionul mirosea a pește sau iarna preotesei”, ediția a II-a, semnat de scriitorul Nicolae Popa, a fost lansat ieri seară la Muzeul Național de Istorie a Moldovei în cadrul Cenaclului ”Republica”, informează MOLDPRES.

Potrivit scriitoarei Moni Stănilă, moderatoarea manifestării, care semnează și prefața cărții, romanul e alcătuit din 30 de capitole, distribuite în trei părți – precedate de motto-uri pescuite din cărțile colegilor de breaslă, fiecare cu altă încărcătură, poveste, viziune, dar formând un întreg fără forțări și/sau rupturi. ”În avionul mirosea a pește” cititorul va găsi o cronică atent inserată a societății actuale, un intimidant roman de dragoste, o dramă personală fără cusur, dar și un roman polițist, ce-i drept (și bine!) unul atipic, care nu urmărește explicarea sau elucidarea conflictelor”, a precizat Moni Stănilă, potrivit sursei citate.

În context, scriitoarea Maria Șleahtițchi subliniază în postfața cărții că textul cuprinde un subiect de factură polițienească, cu o puternică falie erotică, cu o alta de factură socială, cu încă una de natură mistic-alegorică, toate fiind ambalate într-o formulă narativă autenticist-textualistă și metadiegetică. ”Romanul ”Avionul mirosea a pește sau iarna preotesei” reflectă starea societății basarabene în tranziție, a intelectualului de rând, aproape strivit de tăvălugul unei lumi cu valorile răsturnate”, a subliniat Maria Șleahtițchi. Pe marginea romanului s-au mai pronunțat Alexandru Vakulovski și Ion Buzu,  care l-au caracterizat drept unul foarte bun, cu câteva fire narative îmbinate armonios.

Lucrarea cuprinde 282 de pagini și a apărut cu sprijinul Ministerului Culturii al Republicii Moldova. 

Nicolae Popa s-a născut în 1959 în satul Buda, raionul Călărași. În 1978 a absolvit Școala poligrafică din Chișinău și în 1983 - Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Jurnalism. În 1987-1989 își continuă studiile la Institutul de Literatură ”M. Gorki” din Moscova. În 2000 este bursier al Fundației ”Soros-Moldova”. A activat în calitate de redactor la revista literar-artistică pentru tineret ”Orizontul”, la săptămânalele ”Literatura și Arta”, ”Glasul”, la suplimentul literar și de cultură al ziarului ”Sfatul Țării”. A fost redactor-șef la revista ”Basarabia” (1997), la ziarul ”Opinia” (din 2004). Debutează editorial cu volumul de versuri ”Timpul probabil” (1983), urmat de cărțile de poezie ”Ghid pentru cometa Halley”, ”Lunaticul nopții scitice”,  ”Elegii de la Casa Scriitorilor”, ”O mie de ani cu fața la soare” (volum antologic) ș.a. Este autorul romanelor ”Cubul de zahăr”, ”Avionul mirosea a pește”, al cărților de proză ”Păsări mergând pe jos”, ”Careul cu raci”, ”Ghiozdanul zburător” etc. Nicolae Popa a fost distins cu Premiul Tineretului (1988), cu Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova (1996, 2001, 2003 și 2008), Premiul „Vasile Vasilache” la Salonul Internațional de Carte de la Chișinău (2008), cu Premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru cea mai bună carte de poezie (2008) ș.a.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău