Scriitorul Nicolae Dabija a fost petrecut pe ultimul drum

  • 15 Martie 2021 14:47
Scriitorul Nicolae Dabija a fost petrecut pe ultimul drum

Scriitorul Nicolae Dabija a fost petrecut astăzi pe ultimul drum, fiind instituită și zi de doliu național.

Corpul neînsuflețit al scriitorului a fost depus dimineață la Biserica Sfânta Teodora de la Sihla din Chișinău. Nicolae Dabija a fost înmormântat la Cimitirul Central de pe strada Armenească. La ceremonie au participat mai multe personalități din domeniul cultural, care au ținut discursuri în memoria scriitorului. Academicianul Mihai Cimpoi a amintit că Nicolae Dabija s-a numărat printre membrii marcanți a Mișcării de eliberare națională și le-a spus românilor-basarabeni adevărul despre limbă și istorie. Mihai Cimpoi a subliniat, în acest context, și importanța publicației pe care a condus-o Nicolae Dabija – „Literatura și Arta”.

„A fost redactor-șef al unui ziar care s-a transformat în publicație națională, adevărată publicați națională. Acolo și-a publicat editorialele lui, scrise în linia publicisticii lui Eminescu, în care spunea, de asemenea, adevărul, în care milita pentru valorile noastre morale și spirituale.

Nicolae Dabija, născut la 15 iulie 1948, a fost scriitor, publicist, istoric literar, om politic, semnatar al Declarației de Independență a Republicii Moldova, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, redactor-șef al revistei „Literatura și Arta”. Academicianul s-a stins din viață la data de 12 martie, la Institutul de Medicină Urgentă, unde a fost internat cu COVID-19.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău