Scriitorul Dumitru Matcovschi ar fi împlinit 81 de ani

  • 20 Octombrie 2020 13:05
Scriitorul Dumitru Matcovschi ar fi împlinit 81 de ani

Poetul, prozatorul, dramaturgul și publicistul Dumitru Matcovschi, membru titular al Academiei de Științe a Moldovei, laureat al Premiului de Stat, deținător al Ordinului Republicii, ar fi împlinit astăzi 81 de ani, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu, a menționat că Dumitru Matcovschi a fost un mare bărbat al neamului, un eminent scriitor – poet, prozator, dramaturg, publicist, care s-a fixat în conștiința noastră a tuturor ca un scriitor și ca un simbol al renașterii naționale din Basarabia de la sfârșitul secolului XX - începutul secolului XXI.

”La 81 de ani de la naștere, imaginea lui Dumitru Matcovschi este susținută, alimentată de o eminentă poezie, de proza, dramaturgia și publicistica sa, dar și de exemplul lui civic, care s-a aflat în prima linie a Agorei. Este deopotrivă om al scrisului și cetățean al acestei Agore, care este forul public. A fost un scriitor prolific. Unele pagini se vor pierde în neant. Dar trecute prin sita exigențelor estetice de azi și de mâine, vor rămâne câteva capodopere poetice, mai multe bijuterii, mai multe diamante lirice în această plasă. A scris poezii frumoase, cantabile, multe dintre ele au devenit cântece de mare popularitate. Alături de Grigore Vieru, a dat cele mai frumoase poezii din acest spațiu, consacrate limbii române, baștinei, Basarabiei, mamei. Basarabia a fost reperul lui existențial și spiritual”, a subliniat președintele USM.

Potrivit scriitorului Vladimir Beșleagă, Dumitru Matcovschi a fost un om al revoltei, al durerii și al curajului, care, fiind redactor-șef la revista ”Nistru”, denumită mai târziu ”Basarabia” a publicat, în primăvara anului 1988, articolul ”Veșmântul ființei noastre” al lui Valentin Mândâcanu, care a abordat problema revenirii la grafia latină.

La rândul său, scriitorul Iulian Filip a afirmat că în ultimul său discurs la radio, Dumitru Matcovschi spunea că oameni mari, cărturari își pun întrebarea cum se scrie poezia. ”Eu nu mi-am pus această problemă. Eu am scris”, a zis atunci scriitorul. El ne-a lăsat un model de urmat – cum să-ți valorifici harurile, cum trebuie să-ți întemeiezi niște prietenii cu aceste haruri. Pe segmentul teatrului și al cântecelor, prietenia lui cu regizorul Veniamin Apostol a oferit teatrului vreo zece ani buni și miezul repertoriului de rezistență îl constituiau piesele sale: ”Tata”, ”Pomul vieții”, ”Cântec de leagăn” ș.a.  A fost prieten cu actorul Victor Ciutac, care a jucat în spectacolele lui. Prietenia cu compozitorul Mihai Dolgan s-a soldat cu un repertoriu de toată frumusețea, care acum e necesar ca niciodată, ca și atunci, în timpul vieții lui. A valorificat întregul spectru al talentelor sale: și texte de cântec, și teatru, și proză, și poezie”,  a accentuat Iulian Filip.

Dumitru Matcovschi s-a născut pe 20 octombrie 1939 în satul Vadul-Rașcov, raionul Șoldănești. În 1961 a absolvit Facultatea de Filologie a Universității de Stat din Moldova. A activat în calitate de redactor la ziarul ”Moldova Socialistă”, redactor-șef adjunct la săptămânalul ”Cultura” (1966-1970), redactor-șef al revistei ”Nistru”, numită mai târziu ”Basarabia” (1988-1997). La 17 mai 1989, este victima unui accident rutier. Urmează un tratament îndelungat la clinici din Chișinău, Moscova și București. Revine în rândurile luptătorilor pentru eliberarea națională, rămânând unul dintre însuflețitorii luptei contra regimului totalitar.

În 1963 a debutat editorial cu volumul ”Maci în rouă”, urmat de cărțile ”Descântece în alb și negru”, ”Melodia”, ”Grâul”, ”Axa”, ”Poetul și balada”, ”Tu, dragostea mea”, ”Veșnică toamnă”, ”Duda”, ”Bătuta”, ”Toamna porumbeilor albi”, ”Focul din vatră” ș.a. Volumul său de versuri ”Descântece de alb și negru”, editat în 1969, a fost interzis de cenzura sovietică, fiind considerat subversiv.

Membru titular al Academiei de Științe a Moldovei. În 1989 a fost distins cu Premiul de Stat al Republicii Moldova, în 1995 - cu ”Ordinul Republicii”, în 1997 – cu Premiul pentru Poezie ”Nichita Stănescu” și în 2011 - cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofițer, categoria A, Literatură, de către președintele României, Traian Băsescu. În 2009, cu ocazia aniversării a 70-a de la naștere, lui Dumitru Matcovschi i s-a conferit titlul de Cetățean de Onoare al orașului Chișinău. S-a stins din viață la 26 iunie 2013 și a fost înmormântat la baștină. Gimnaziul din satul natal îi poartă numele. La 1 decembrie 2019, pe Aleea Clasicilor Literaturii Române din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” din capitală a fost dezvelit bustul scriitorului-academician Dumitru Matcovschi.

Sursa:MOLDPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău