Scriitorul ceh Milan Kundera, recompensat cu premiul literar Franz Kafka 2020

  • 21 Septembrie 2020 17:13
Scriitorul ceh Milan Kundera, recompensat cu premiul literar Franz Kafka 2020

Scriitorul ceh stabilit la Paris Milan Kundera a fost recompensat cu premiul literar Franz Kafka pe anul 2020, în semn de recunoaștere pentru întreaga sa carieră, a anunțat luni instituția care acordă reputatul premiu, relatează EFE.

"Opera sa reprezintă nu doar o contribuție extraordinară la cultura cehă (...), dar are totodată un ecou în cultura europeană și mondială, după ce s-a vândut în peste 40 de limbi străine", a apreciat juriul care decernează premiul despre reputatul scriitor în vârstă de 91 de ani.

În 1975, autorul romanului "Insuportabila ușurătate a ființei" s-a exilat în Franța și a obținut apoi cetățenia franceză. După 40 de ani, în 2019, el și-a recăpătat cetățenia cehă. După fuga în Franța pentru a scăpa de dictatura comunistă de atunci din Cehoslovacia, Kundera a menținut o relație dificilă cu țara sa chiar și după venirea democrației, în asemenea măsură încât el a scris doar în franceză și a refuzat traducerea în cehă a cărților sale.

La aflarea știrii că i-a fost decernat acest premiu, Kundera s-a declarat "onorat" mai ales că este vorba de premiul Kafka, premiul unui confrate "scriitor".

Dictatura comunistă i-a retras naționalitatea cehă când scriitorul s-a exilat în Franța, unde a primit cetățenia franceză. În 2019, Kundera a acceptat naționalitatea cehă oferită de actualul prim-ministru al țării, Andrej Babis, a cărei retragere a fost considerată un abuz al dictaturii de atunci. Milan Kundera și soția sa, Vera, au primit actele la locuința lor din partea ambasadorului Cehiei la Paris.

În ultimii ani s-au produs unele gesturi de reconciliere între Kundera - cel mai popular scriitor ceh după Kafka - și țara sa natală unde nu s-a mai întors de 23 de ani.

Astfel, el a decis să-și doneze biblioteca și arhiva sa personală orașului său natal, Brno. Materialul bibliografic, care include opera lui Kundera în peste 40 de limbi străine, articole și recenzii sau analize literare ale cărților sale, va fi transportat toamna aceasta în orașul Brno, din sud-estul Republicii Cehe.

Printre laureații edițiilor anterioare ale premiul literar Franz Kafka se află nume reputate, precum scriitorul american Philip Roth, israelianul Amos Oz, japonezul Haruki Murakami, autoarea canadiană Margaret Atwood, italianul Claudio Magris sau austriacul Peter Handke.

Premiul Franz Kafka constă într-o statuie de bronz, care îl reprezintă pe Kafka și realizată de sculptorul Jaroslav Róna, însoțită de un cec în valoare de 10.000 de dolari (aproximativ 8.863 de euro), ransmite AGERPRES.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău