Scriitorul Abdulrazak Gurnah a câștigat joi premiul Nobel

  • 07 Octombrie 2021 14:22
Scriitorul Abdulrazak Gurnah a câștigat joi premiul Nobel

Scriitorul Abdulrazak Gurnah a câștigat joi premiul Nobel pentru literatură pe anul 2021, potrivit unui anunț făcut de Academia Suedeză din Stockholm, informează AGERPRES.

Laureatul din acest an a fost recompensat pentru "înțelegerea sa lipsită de compromisuri și plină de compasiune a efectelor colonialismului și a destinului refugiaților la intersecția dintre culturi și continente", potrivit comunicatului oficial al Academiei Suedeze.

În 2020, Academia Suedeză a atribuit premiul Nobel pentru literatură poetei americane Louise Glück.

Cu excepția distincției acordate în domeniul economiei, premiile Nobel au fost create de magnatul suedez Alfred Nobel (1833-1896), inventatorul dinamitei.

În domeniul literaturii, Alfred Nobel a încredințat Academiei Suedeze misiunea de a recompensa în fiecare an "autorul celei mai remarcabile opere literare de inspirație idealistă''.

În 2021, fiecare premiu Nobel va fi însoțit de un cec în valoare de 10 milioane de coroane suedeze (1,1 milioane de dolari).

Premiul pentru Literatură este cel de-a patrulea anunțat în seria distincțiilor Nobel, după cele atribuite pentru medicină, fizică și chimie. Premiul Nobel pentru pace va fi anunțat vineri, 8 octombrie, iar cel pentru economie va fi decernat luni, 11 octombrie. A

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
12,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău