Scriitorii din Republica Moldova, solidari cu Ucraina. Spunem NU unei catastrofe umanitare!

  • 01 Aprilie 2022 08:33
Scriitorii din Republica Moldova, solidari cu Ucraina. Spunem NU unei catastrofe umanitare!

Scriitorii din Republica Moldova califică drept o catastrofă umanitară agresiunea militară rusă din Ucraina și spun că în contextual crizei de securitate din regiune, sunt necesare voci care să explice societății ororile războiului. Intelectualii spun că războiul declanșat de liderul de la Kremlin divizează pentru câteva secole înainte poporul rus de cel ucrainean, izolând complet Rusia de comunitatea internațională. Potrivit lor, pentru Republica Moldova este importat să fie de partea lumii civilizate, notează IPN.

Scriitoarea Maria Pilchin spune că indiferent de profesie sau statut social, toți cetățenii Republicii Moldova trebuie să condamne ororile războiului din Ucraina. Scriitoarea spune că regimul de la Kremlin s-a transformat într-o dictatură militară care pune în pericol securitatea întregului continent.

„Noi am crescut cu ideea că poate să se întâmple orice, doar să nu fie război. Era un dicton sovietic, dar tot din nostalgia pentru sovietic a fost declanșat acest război. Este o catastrofă umanitară și indiferent dacă ești intelectual sau ești de la țară nu poți sta deoparte, fără a reacționa. Scriitorii sunt diferiți, ca în orice breaslă, dar în astfel de momente se acutizează în noi, pe de o parte, medicul care radiografiază o stare a societății, pe de altă parte, iese la iveală învățătorul din noi care vrea să învețe, să ofere o direcție. De asta, noi spunem NU unei catastrofe umanitare. La Moscova avem un regim care până mai ieri era autoritar, acum a devenit categoric o dictatură militară. Un șovinism mocnit a eclozat într-o formă de fascism”, a spus scriitoarea Maria Pilchin în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Scriitorul Mircea Ciobanu spune că, prin acest război, Rusia s-a autoexclus din tabloul marilor decidenți ai lumii. Invazia rusă din Ucraina va schimba viitorul tuturor țărilor din regiune, iar pentru Republica Moldova este important să fie de partea Occidentului, spune scriitorul.

„Nu-mi închipui cum ar putea într-un viitor previzibil, asta însemnând următoarele decenii, dacă nu chiar secol, ca ucrainenii să-i poată ierta pe ruși. În același timp, nu aș considera doar un slogan declarația liderilor de la Kremlin care spun că ei luptă pentru o nouă ordine mondială și aici este important de care parte a cortinei vom fi noi. Dacă va cădea această cortină ea nu va mai fi, ca până acum, una temporară. Rusia își creează propriul Zid Chinezesc, dar nu pentru ca să nu fie atacată, ci ca să nu fugă ai săi. Rusia îi va păzi pe toți în acest țarc, iar pentru noi este important să nu fim în acest țarc”, a spus scriitorul Mircea Ciobanu.

Agresiunea miliară rusă asupra Ucrainei a început la 24 februarie, iar de atunci, potrivit datelor ONU, 4 milioane de cetățeni ucraineni au fugit din calea războiului.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:0,51 m/s
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău