Scriitoarea Susanna Clarke, desemnată câștigătoarea trofeului literar Women's Prize for Fiction

  • 09 Septembrie 2021 16:18
Scriitoarea Susanna Clarke, desemnată câștigătoarea trofeului literar Women's Prize for Fiction

Scriitoarea Susanna Clarke a fost desemnată câștigătoarea din 2021 a trofeului literar Women's Prize for Fiction pentru cea de-a doua sa carte, ''Piranesi'', relatează BBC joi, potrivit Agerpres.


Romanul fantastic ''Piranesi'', mult așteptat după aclamatul debut al autoarei britanice din 2004, ''Jonathan Strange and Mr. Norrell'', a văzut lumina tiparului în 2020.

''Piranesi'', un roman încărcat de mister despre un bărbat care trăiește singur într-o casă labirintică, a fost ales de juriu dintre cele șase opere rămase în competiția pentru premiul în valoare de 30.000 de lire sterline.

Scriitoarea Bernardine Evaristo, cea care a prezidat juriul, a mărturisit că atât ea cât și colegele sale au dorit să găsească ''o carte pe care să o împingem în mâinile cititorilor''.

''Cu primul ei roman din ultimii 17 ani, Susanna Clarke ne-a oferit un zbor fantastic cu adevărat original și neașteptat, care contopește genurile și provoacă ideile preconcepute despre ceea ce ar trebui să fie cărțile. Ea a creat o lume care ne depășește cea mai nebunească imaginație și care ne transmite ceva profund despre ceea ce înseamnă să fii om'', a descris Bernardine Evaristo.

Susanna Clarke a primit trofeul Women's Prize for Fiction, o figurină de bronz supranumită Bessie, de la Bernardine Evaristo, distinsă cu Premiul Booker din 2019, în cadrul unei ceremonii organizate în aer liber în centrul Londrei, miercuri seară.

Clarke, care s-a îmbolnăvit în perioada în care își promova prima ei carte și a fost diagnosticată ulterior cu sindrom de oboseală cronică, a dedicat trofeul altor femei afectate de ''incapacitate în urma unei boli îndelungate''.

''După cum unii dintre voi știți, 'Piranesi' a fost nutrită, scrisă și promovată în timpul unei boli îndelungate'', a declarat Susanna Clarke în fața publicului prezent la eveniment.

"Este cartea pe care nu am crezut niciodată că voi ajunge să o scriu. (...) Așadar, este de două ori mai extraordinar", a spus autoarea.

Clarke a fost una dintre cele două scriitoare britanice rămase în competiția pentru Women's Prize for Fiction din acest an, împreună cu Claire Fuller, care a fost nominalizată pentru al patrulea său roman, ''Unsettled Ground''. Celelalte nominalizate au fost: autoarele americane Patricia Lockwood (''No One Is Talking About This'') și Brit Bennett (''The Vanishing Half''), scriitoarea ghanezo-americană Yaa Gyasi (''Transcendent Kingdom'') și Cherie Jones (''How the One-Armed Sister Sweeps Her House'') din Barbados.

Romanciera britanică Maggie O'Farrell a câștigat premiul anul trecut, pentru romanul său ''Hamnet'', bazat pe viața fictivă a fiului lui William Shakespeare.

Decernat pentru prima dată în 1996 (inițial sub denumirea Orange Prize for Fiction), Women's Prize for Fiction recompensează ''excelența, originalitatea și accesibilitatea în literatura scrisă de femei din lumea întreagă" și este deschis oricărei autoare de romane în limba engleză.

Primul roman scris de Clarke s-a aflat pe lista lungă pentru Premiul Booker și a fost numit de revista Time cea mai bună carte din 2004. Romanul a stat la baza unui serial BBC TV din 2015, cu Bertie Carvel și Eddie Marsan în rolurile Jonathan Strange, respectiv Mr Norrell.

La doi ani după ''Jonathan Strange and Mr Norrell'', Susanna Clarke a publicat o colecție de povestiri scurte, intitulată ''The Ladies of Grace Adieu and Other Stories'' (2006). 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:17 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău