Scriitoarea Lidia Ungureanu își sărbătorește ziua de naștere

  • 10 Octombrie 2021 18:48
Scriitoarea Lidia Ungureanu își sărbătorește ziua de naștere

Poeta, publicista și graficiana Lidia Ungureanu își sărbătorește astăzi cea de-a 70-a aniversare, notează MOLDPRES.

S-a născut în 1951, la Chetrosu, Drochia. După absolvirea școlii medii din satul natal (1969), urmează studiile la Facultatea de Filologie a Institutului Pedagogic „Ion Creangă” din Chișinău (1973), actualmente Universitatea Pedagogică de Stat ,,Ion Creangă”. A activat pentru început la Societatea ,,Știința”, apoi la Uniunea Scriitorilor din Moldova, la Editura de Stat a Republicii Moldova, potrivit sursei citate.

A fost corespondent la ziarele ,,Tinerimea Moldovei” și ,,Clopotul”, redactor literar la Departamentul muzică al Radioului Național, la săptămânalul ,,Literatura și arta”, apoi la publicația pentru copii și adolescenți ,,Florile dalbe”, colaborator la ,,Enciclopedia Moldovei”. A publicat primele versuri în săptămânalul ,,Cultura” (1971). Debutează cu un ciclu de versuri în culegerea colectivă ,,Dintre sute de catarge” (1977). Semnează versuri pentru adulți și copii, texte pentru cântece, grafică, proză și publicistică în paginile ziarelor și revistelor din România.

A debutat editorial cu volumul de versuri ,,Peisaje întârziate” (1991). Publică volumele de versuri pentru copii „Pe un delușor de-argint” și „Blues matinal ” (2002), după care urmează și alte volume de versuri și eseuri: „101 poeme”, „Univers și frumusețe cristalin-divină”, „Un suflet de poet – izvor de inspirație” etc. Semnează și dialoguri, interviuri, contururi de portret etc. Membră a Uniunii Scriitorilor (1995) și a Uniunii Jurnaliștilor din Republica Moldova (1992).

A fost distinsă cu Premiul special la secțiunea Creație literară al Festivalului Internațional „Lucian Blaga” (Sebeș, România, 2002), Premiul special pentru grafică al Festivalului de satiră și umor „Mărul de aur” (Bistrița, România, 2002).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
26,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:4,12 m/s
Fri
20
Sat
21
Sun
22
Mon
18
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău