Scriitoarea Elizabeth Wurtzel, autoarea cărții "Prozac Nation", a murit la vârsta de 52 de ani

  • 08 Ianuarie 2020 10:15
Scriitoarea Elizabeth Wurtzel, autoarea cărții

Scriitoarea americană Elizabeth Wurtzel, autoarea "Prozac Nation", o carte de referință despre depresia cronică, a murit marți la vârsta de 52 de ani în urma unui cancer, potrivit publicației americane New York Times, citată de AFP, preluat de Agerpres.

Contactată de AFP, agenția literară care o reprezintă pe Elizabeth Wurtzel nu a reușit să confirme informațiile oferite publicației New York Times de către scriitorul David Samuels, prietenul autoarei.

Scriitoarea anunțase public în 2015 că suferă de cancer la sân și a scris deseori despre evoluția bolii și despre tratamentele urmate, în special pe contul său de Twitter.

Absolventă a universităților Harvard și Yale, jurnalistă, critică și autoare, Elizabeth Wurtzel a devenit celebră după publicarea în 1994 a cărții "Prozac Nation", o autobiografie care detaliază depresia de care a suferit în copilărie, adolescență și în timpul vieții adulte.

Cartea a contribuit la nașterea unui gen literar încă embrionar și a alimentat dezbaterea despre bolile mintale, un subiect încă în mare măsură tabu la acea vreme.

"Prozac Nation" a fost ecranizat în 2001 de Erik Skjoldbjaerg, având-o în rolul principal pe actrița americană Christina Ricci.

Cartea vorbește și despre Prozac, un popular antidepresiv comercializat în Statele Unite în 1988 și prescris de atunci la zeci de milioane de pacienți.

Cu ajutorul terapiei medicamentoase, Elizabeth Wurtzel povestește că a reușit să atenueze efectele depresiei sale.

"Voi lupta mereu, într-un fel sau altul, împotriva depresiei", a explicat ea, în 2009, într-un interviu acordat blogului New York University (NYU).

Elizabeth Wurtzel a publicat și "More, Now, Again" (2002), o carte în care vorbește despre dependența sa de droguri și despre curele de dezintoxicare urmate, precum și "Bitch" (1998), o serie de eseuri despre femei celebre.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
17,18
Cer fragmentat
Umiditate:52 %
Vint:4,63 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău