Scriitoarea americană Siri Hustvedt, laureata Premiului Prințesa de Asturias pentru Literatură 2019

  • 22 Mai 2019 15:52
Scriitoarea americană Siri Hustvedt, laureata Premiului Prințesa de Asturias pentru Literatură 2019

Scriitoarea, eseista, poeta și feminista americană Siri Hustvedt a fost recompensată miercuri cu Premiul Prințesa de Asturias pentru Literatură pe 2019, relatează EFE,preluat de Agerpres.

Născută la Minnesota în 1955, Siri Hustvedt este autoare a numeroase best sellere precum ''What I Loved'', ''Memories of the Future'', ''The Summer Without Men'' (Vara fără bărbați), ''The Shaking Woman or a History of My Nerves'' sau ''The Sorrows of an American'', care i-a adus consacrarea ca scriitoare, iar cărțile sale au fost traduse în peste 30 de limbi străine.

Potrivit deciziei juriului, citită de președintele și directorul RAE (Real Academia), Santiago Munoz Machado, opera lui Hustvedt este "una dintre cele mai ambițioase din actualul peisaj al literelor" și "atinge aspecte ce creionează un prezent convulsiv și deconcertant dintr-o perspectivă feministă".

Atât de pe planul ficțiunii, cât și al eseului, Hustvedt abordează temele "ca o intelectuală preocupată de problemele fundamentale ale eticii contemporane", astfel încât opera sa contribuie "la dialogul interdisciplinar între umanitate și știință", se arată în decizia juriului.

Premiul pentru Literatură este al cincilea dintre cele opt acordate anual de Fundația Prințesa de Asturias, după cel al Artelor cu care a fost recompensat dramaturgul Peter Brook; cel al Comunicației și Științelor Umane revenit Muzeului Prado; cel pentru Cooperare Internațională acordat profesorului american Salman Khan și institutului său Khan Academy și cel al Sporturilor pentru schioarea americană Lindsey Vonn. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău