Școlile din Republica Moldova au început să primească mai mulți bani

  • 09 Februarie 2015 16:14
Școlile din Republica Moldova au început să primească mai mulți bani

De la 1 ianuarie 2015, școlile din Republica Moldova primesc mai mulți bani de la stat, anunță Ministerul Educației.

Suma alocată per elev a fost majorată până la 8771 lei, cu 1842 de lei mai mult comparativ cu anul 2014. Totodată, normativul pentru fiecare instituție a fost majorat cu circa 30 de mii de lei, ridicându-se până la aproape 429 de mii de lei anual.

Școlile sunt finanțate după o nouă formulă, în funcție de numărul de elevi, din ianuarie 2013. Astfel, pentru un elev se alocă aceeași sumă de bani, indiferent de școala în care învață acesta. Totodată, formula își propune să asigure eficientizarea cheltuielilor publice și creșterea transparenței în finanțarea școlilor, potrivit Ministerului Educației.

În prezent, banii sunt alocați direct instituțiilor de învățământ și nu prin intermediul primăriilor, așa cum era anterior.

La sfârșitul anului trecut, aproximativ 70 la sută dintre școli trecuseră la noua formulă de finanțare. Celelalte instituții sunt finanțate prin intermediul direcțiilor raionale sau municipale de învățământ.

În municipiul Bălți și în raionul Briceni nu există nicio instituție în condiții de autogestiune financiară, iar în municipiul Chișinău, peste 20 la sută dintre instituții își gestionează bugetul în mod independent.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:0,51 m/s
Sun
19
Mon
21
Tue
21
Wed
20
Thu
21
Arhivă Radio Chișinău