Școlile de limbă română din Transnistria riscă să fie închise

  • 14 Ianuarie 2014 14:34
Școlile de limbă română din Transnistria riscă să fie închise

Școlile de limbă română din regiunea transitreană riscă să fie închise, sub presiunea administrației separatiste de la Tiraspol, atenționează directorii instituțiilor,care au susținut astăzi o conferință de presă la Chișinău.

Cele mai recente atacuri s-au produs asupra liceului ”Lucian Blaga” din Tiraspol, instituție căreia i-au fost blocate conturile bancare pentru că refuză să achite impozite în bugetul local. 

Administrația liceului ”Lucian Blaga” din Tiraspol a fost supusă în ultima perioadă mai multor presiuni. Instituția este somată să asigure elevii cu sală de sport, cantină și apă caldă, până la jumătatea lunii martie, fapt care este imposibil de îndeplinit într-un termen atât de scurt, potrivit directorului liceului, Ion Iovcev. Ulterior, acestuia i s-a cerut să prezinte actele referitoare la salariile profesorilor la serviciul fiscal din regiune, în termen de jumătate de an. În caz contrar, instituția riscă să fie închisă. Procesul didactic ar putea fi întrerupt, însă, și mai devreme, în câteva săptămâni, pentru că școala nu are cu ce achita facturile pentru întreținerea edificiului, de vreme ce conturile acesteia au fost blocate, susține Ion Iovcev.

În susținerea liceului ”Lucian Blaga” de la Tiraspol, au ieșit și alți directori ai școlilor de limbă română din stânga Nistrului. Eleonora Cercavschi, directoarea liceuluil Liceului ”Ștefan cel Mare și Sfânt” din Grigoriopol.

Directorii acestor școli s-au întâlnit, ieri, cu reprezentanții Ministerului Educației și cei ai Biroului pentru Reintegrare. Autoritățile de la Chișinău consideră inadmisibilă exercitarea presiunilor de către Tiraspol asupra celor 8 școli și a obstrucționării procesului didactic.

În ultimii ani, cele opt școli cu predare în limba română din stânga Nistrului au fost supuse în repetate rânduri unor presiuni din partea administrației de la Tiraspol. În consecință, numărul elevilor care studiază acolo a scăzut de la peste 6000 în 2004, la aproximativ 1800 în prezent.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:4,12 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău