Școala online aplicată nediscriminatoriu este rezonabilă, Maia Bănărescu

  • 20 Martie 2021 10:47
Școala online aplicată nediscriminatoriu este rezonabilă, Maia Bănărescu

Avocatul poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, consideră că organizarea procesului educațional online în cadrul instituțiilor de învățământ, care este justificată printr-un scop legitim și aplicată în mod nediscriminatoriu tuturor categoriilor sociale ale populației, reprezintă o măsură de protecție rezonabilă din partea statului în situația excepțională, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Oficiului Avocatului Poporului.

Maia Bănărescu a prezentat Comisiei Naționale Extraordinare pentru Situații Excepționale opinia sa, potrivit căreia măsurile de urgență trebuie să fie în concordanță cu interesul superior al copilului. Ombudsmanul a solicitat ca bugetul public național pentru anul curent să fie incluse resurse financiare pentru susținerea familiilor cu copii afectate de COVID-19. Totodată, avocatul a cerut asigurarea condițiilor privind sanitația în școli și salarizarea specialistului pentru drepturile copilului din cadrul administrației publice locale.

În ceea ce privește deciziile autorităților statului privind purtarea măștilor în contextul pandemiei, în special pentru copii, ombudsmanul reafirmă că acestea trebuie să ia în considerație un șir de factori, inclusiv nevoile psihosociale ale copiilor și etapele de dezvoltare. OMS și UNICEF au evidențiat că nu este necesară purtarea măștii de către copiii cu vârsta de până la 5 ani, iar purtarea lor de către copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani trebuie să depindă de intensitatea transmiterii virusului. Avocatul poporului pentru drepturile copilului opinează că masca de protecție este indicată în cazul în care sunt respectate condițiile de purtare a acesteia, cu excepția prezenței unor contraindicații medicale.

Maia Bănărescu este de părerea că, atunci când copiilor li se impune să poarte mască de protecție, ei trebuie supravegheați de adulți, trebuie să fie asigurate accesul la măști, spălarea și înlocuirea măștilor în anumite locuri, cum sunt școlile și serviciile de îngrijire a copiilor. „Utilizarea măștilor la copii și adolescenți cu vârsta de la 12 ani în sus trebuie să urmeze aceleași principii ca și la adulți, în special atunci când ei nu pot să asigure minim 1 m distanță unii de la alții și există o transmitere intensă a virusului în aria aflării lor”, a subiniat ombudsmanul.

În același timp, avocatul poporului pentru drepturile copilului rămâne sceptic în privința argumentelor potrivit cărora purtarea permanentă a măștilor nu are consecințe negative asupra stării psiho-emoționale ale copiilor, deoarece acestea nu sunt bazate pe  concluziile unor studii privind impactul purtării măștilor de către copii, în special a celor cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani.

CNESP a decis ieri, 19 martie, că directorii instituțiilor de învățământ și primarii localităților vor decide modul în care se va desfășura procesul educațional în grădinițe și în școli, după ce la ședință nu a fost susținută ideea sistării procesului educational.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
22,24
Nori împrăștiați
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău