Scholz: Referendumurile nu vor schimba poziția Germaniei privind regiunile ucrainene ocupate de Rusia

  • 28 Septembrie 09:28
Scholz: Referendumurile nu vor schimba poziția Germaniei privind regiunile ucrainene ocupate de Rusia

Poziția Berlinului cu privire la teritoriile ucrainene ocupate unde Rusia a organizat referendumuri pe parcursul ultimelor zile nu se va modifica, susține cancelarul german Olaf Scholz, transmite miercuri DPA.

„Nu vom accepta rezultatele acestor simulacre de referendumuri, iar sprijinul nostru pentru Ucraina nu va fi diminuat'', a declarat Scholz pentru ediția de miercuri a publicației Neue Osnabrücker Zeitung.

Moscova a organizat referendumuri în patru regiuni ucrainene pe care le-a ocupat - Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie - pentru a justifica foarte probabila lor anexare de către Federația Rusă.

Referitor la chestiunea controversată a livrărilor de arme către Kiev, șeful executivului german a reafirmat că Ucraina va primi tancuri de concepție sovietică și vehicule de luptă de la țări NATO ale căror stocuri vor fi ulterior refăcute gradual de către Germania și alte țări cu echipament militar occidental.

„Germania sprijină Ucraina cât de bine poate și în același timp face tot posibilul pentru a preveni un conflict direct între NATO și Rusia'', a spus cancelarul german. El a adăugat că acest lucru reflectă dorința majorității cetățenilor germani.

Invazia rusă din Ucraina a constituit un moment de cotitură pentru politica germană în domeniul apărării, antrenând crearea unui fond special de aproximativ 100 de miliarde de euro, de la bugetul federal, pentru investiții și proiecte de înarmare.

În luna februarie, cancelarul Germaniei a anunțat o creștere masivă a cheltuielilor pentru apărare, precizând că acestea vor depăși pragul de 2% din PIB stabilit ca angajament de statele membre NATO, în contextul în care conflictul din Ucraina a forțat Berlinul să-și regândească politica externă și de securitate. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
-0,04
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:5,14 m/s
Sun
0
Mon
-0
Tue
-0
Wed
4
Thu
8
Arhivă Radio Chișinău