Scholz: Plafonarea prețurilor la gaz nu poate funcționa decât dacă UE cooperează și cu alte țări

  • 20 Octombrie 2022 13:50
Scholz: Plafonarea prețurilor la gaz nu poate funcționa decât dacă UE cooperează și cu alte țări

Ideea de a plafona prețurile la gaz, care divizează statele membre ale UE, nu poate funcționa decât în strânsă cooperare cu parteneri non-europeni precum Coreea de Sud și Japonia, a declarat joi cancelarul german Olaf Scholz, potrivit AFP.

Fixarea unui preț maxim "implică întotdeauna riscul ca producătorii să-și vândă apoi gazul în altă parte, iar noi, europenii, să ne trezim cu mai puțin gaz, nu cu mai mult", a declarat cancelarul în Bundestag înaintea unui summit european la Bruxelles.

"De aceea, UE trebuie să se coordoneze strâns cu alți consumatori de gaz, de exemplu Japonia și Coreea, pentru a nu concura unii cu alții", a pledat el.

Mai multe propuneri al Comisiei Europene de a reduce prețurile la energie vor fi analizate joi și vineri la un summit al șefilor de stat și de guvern din UE la Bruxelles, transmite Agerpres.

Cincisprezece țări au cerut la începutul lunii octombrie o plafonare a prețurilor la importurile europene de gaz, însă Berlinul s-a opus ferm, temându-se că acest lucru ar putea agrava tensiunile privind aprovizionarea cu gaz natural lichefiat pe o piața mondială încordată, la fel și țări ca Austria și Ungaria, încă dependente de hidrocarburi rusești și îngrijorate că Moscova ar putea închide complet robinetul.

În schimb, Scholz a salutat în discursul său în parlamentul german propunerile Comisiei Europene pentru "crearea de grupuri de achiziții de companii europene pentru a cumpăra gaz în comun".

Cancelarul german și-a reluat apelul adresat producătorilor de a acționa pentru a limita creșterea prețurilor: "Sunt convins că țări precum SUA, Canada sau Norvegia, care sunt solidare cu Ucraina, au interesul ca energia să nu devină inaccesibilă în Europa".

"Putin folosește de asemenea energia ca o armă", a reafirmat Scholz, care a dat însă asigurări că acest lucru nu va împiedica hotărârea Occidentului de a sprijini Ucraina.

El a atras atenția totodată asupra unei creșteri globale a utilizării cărbunelui din cauza crizei energetice declanșate de războiul dus de Rusia în Ucraina.

"Războiul nu trebuie să ducă la o renaștere a cărbunelui la nivel mondial", a declarat Scholz, adăugând că statele membre ale UE vor discuta o poziție comună asupra acestei chestiuni la summitul european.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău