Scholz: Exercițiile aeriene ale NATO arată că aliații sunt pregătiți să apere fiecare centimetru de teritoriu

  • 16 Iunie 19:00
Scholz: Exercițiile aeriene ale NATO arată că aliații sunt pregătiți să apere fiecare centimetru de teritoriu

Manevrele aeriene majore ale NATO în Europa dovedesc puterea și unitatea Germaniei și a aliaților săi, a afirmat vineri cancelarul german Olaf Scholz, în timpul vizitei la o bază aeriană germană participantă la operațiune, transmite Agerpres.

Exercițiile ar trebui să arate în mod clar oricui ''că suntem pregătiți să apărăm fiecare centimetru al teritoriului nostru'', a spus Scholz la baza aeriană Jagel, situată la 45 de kilometri de frontiera cu Danemarca.

Exercițiile Air Defender 2023, la care iau parte 10.000 de soldați și 250 de avioane din 25 de țări, sunt cele mai mari aplicații aeriene din istoria NATO. Ele au început luni și vor dura până în 23 iunie. În cadrul exercițiilor, va fi simulat răspunsul NATO la un atac comis de o alianță estică imaginară asupra portului german Rostock, de la Marea Baltică.

În timpul vizitei, Olaf Scholz a urcat în cockpit-ul unui avion de vânătoare Eurofighter. El a fost însoțit de șeful forțelor aeriene germane, generalul-locotenent Ingo Gerhartz.

Scholz a spus că actuala cooperare din interiorul NATO trimite un ''mesaj important'' în aceste vremuri, referindu-se la invazia rusă în Ucraina.

Pe de altă parte, ministrul apărării german Boris Pistorius a afirmat joi că până acum exercițiile Air Defender 2023 au fost un succes, fără a se înregistra incidente sau perturbări ale traficului aerian civil.

Unii experți estimaseră întârzieri semnificative ale zborurilor civile ca urmare a prezenței atât de multor avioane militare în regiunea baltică. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora exactă, Știri
Meteo Chișinău
-5,04
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Wed
1
Thu
0
Fri
0
Sat
-0
Sun
-0
Arhivă Radio Chișinău