Schițe rare reprezentând apostoli din ''Cina cea de Taină'' de Leonardo da Vinci, scoase la vânzare

  • 28 Iunie 2022 18:44
Schițe rare reprezentând apostoli din ''Cina cea de Taină'' de Leonardo da Vinci, scoase la vânzare

O pereche de schițe în cretă rare, reprezentând doi apostoli din "Cina cea de Taină" de Leonardo da Vinci și realizate la scurt timp după ce pictorul își terminase capodopera, vor fi scoase la vânzare în cadrul unei licitații organizate de Sotheby's la începutul lunii iulie, informează DPA, potrivit Agerpres.

Desenele, reprezentându-i pe apostolii Ioan Evanghelistul și Iacob cel Tânăr, sunt atribuite elevului lui da Vinci Giovanni Antonio Boltraffio, care a fost puternic influențat de maestrul său.

Studiile au fost realizate după ce da Vinci a terminat "Cina cea de Taină" și ne oferă o idee despre cum arăta pictura originală a maestrului
înainte ca starea sa să înceapă să se deterioreze.

"'Cina cea de Taină' a lui Leonardo da Vinci a început să se deterioreze aproape imediat ce a fost terminată și doar prin intermediul unor
desene rare precum acestea, cel mai probabil realizate de asociatul său Boltraffio la scurt timp după ce Leonardo și-a terminat capodopera, putem înțelege întregul impact pe care această lucrare trebuie să-l fi avut atunci când a fost creată", a explicat specialista Cristiana Romalli din cadrul Sotheby's.



"Aceste două desene de dimensiuni mari reflectă, de asemenea, importantele inovații tehnice pe care Leonardo le-a introdus în desenele sale", a adăugat aceasta.

Da Vinci este considerat primul artist care a desenat capete de dimensiuni mari în cretă colorată, însă niciun desen nu a supraviețuit. Cele două schițe expresive realizate de un elev atât de puternic influențat de maestrul său fac astfel lumină asupra tehnicii lui da Vinci.

Ele fac parte dintr-unul dintre cele două seturi de schițe contemporane cu capodopera sa "Cina cea de Taină" păstrate până azi, toate fiind găzduite de muzee și colecții private.

Desenele vor fi scoase la vânzare în cadrul licitației "Masters Works on Paper from Five Centuries" din 6 iulie și se așteaptă să fie adjudecate pentru un preț de până la 120.000 de lire sterline (147.000 de dolari) fiecare. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău