Schimbările climaterice au generat condiții favorabile pentru dezvoltarea de noi dăunători ai spațiilor verzi, specialist

  • 19 Mai 2023 18:44
Schimbările climaterice au generat condiții favorabile pentru dezvoltarea de noi dăunători ai spațiilor verzi, specialist

Schimbările climaterice au generat condiții favorabile pentru dezvoltarea de noi dăunători ai spațiilor verzi. Pe lângă dăunătorii tradiționali, sunt numeroase specii care pot ataca atât pomii fructiferi, cât și arborii ornamentali izolați sau de pe aliniamente. Foarte des pot fi observate atacuri ale insectelor care distrug frunzele, a comunicat pentru IPN Larisa Munteanu, inspector principal la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, solicitată în contextul în care mai mulți arbori atacați de dăunători au fost observați în spațiile verzi din sectorul Botanica al capitalei.

Inspectorul principal a spus că insectele care rod frunzele fac parte din ordinele Lepidoptera, Coleoptera, Hymenoptera și Orthoptera. Deseori, vătămările produse de aceste insecte nu se deosebesc între ele. „Pentru a identifica specia dăunătoare trebuie să examinăm regulat pomul și să monitorizăm spectrul de dăunători ce populează pomul sau plantația, astfel putem contribui la estimarea necesitaților măsurilor de protecțieˮ, a explicat inspectorul, transmite IPN.

De asemenea, pot fi observați și alți dăunători, cum ar fi insectele din ordinul Hemiptera. Este un dăunător periculos pentru pomii fructiferi, vița de vie, arbori și arbuști ornamentali (salcie, plop, tei, stejar). Insectele au corpul de culoare verde, cu mici pete. Are o generație pe an și iernează în stadiu de ou. Din ouă apar larvele care caută plante cu care se hrănesc. Cicadele au aparat bucal de înțepat, hrănindu-se cu frunzele unui număr mare de plante. La stabilirea unui grad sporit de dăunare, cu pagube considerabile, se recomandă de aplicat un insecticid, conform Registrului de stat, a precizat Larisa Munteanu.

Ciuruirea micotica a frunzelor la pomi sâmburoși este o altă boală care apare frecvent în primăverile , care urmează după ierni cu temperaturi moderate. Pe frunze apar pete de culoare brună deschisă cu diametru 2-4 milimetri, după care apar necroze, iar petele se desprind și cad, în final frunza are aspect ciuruit. În cazul dat specialiștii recomandă tăierea ramurilor puternic afectate și nimicirea lor, apoi aplicarea unui tratament cu produse cuprice, conform Registrului de stat.

Lista pesticidelor poate fi accesată pe pagina Registrului de Stat. Nu se recomandă prelucrarea în mod repetat cu aceleiași preparat, deoarece poate duce la formarea imunității de către dăunător.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:5,66 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău