Schimbările care intervin la nivel decizional în gestionarea crizei în timpul stării de urgență în sănătate publică
-
16 Mai 2020 10:16
Înlocuirea stării de urgență, care a expirat pe 15 mai 2020, cu starea de urgență în sănătate publică, în vigoare din 16 mai 2020, nu schimbă esențial starea de lucruri în Rep. Moldova în contextul pandemiei de COVID-19, atât la nivelul acțiunile autorităților cit și la cel al comportamentului cetățenilor.
Astfel, atribuțiile Comisiei pentru Situații Excepționale din perioada stării de urgență, sunt preluate acum de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică, iar prima decizie a noii autorități emitente de dispoziții a fost instituirea stării de urgență în sănătate publică, până la data de 30 iunie 2020. Potrivit dispoziției nr.10 din 15 mai, în calitate de autorități publice responsabile pentru gestionarea urgenței în sănătate publică sunt desemnate Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Agenția Națională pentru Sănătate.
În dispoziție se mai precizează că Hotărârile Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică sunt executorii pentru autoritățile administrației publice centrale și locale, pentru persoanele fizice și juridice, indiferent de domeniul de activitate și forma juridică de organizare, iar nerespectarea acestora pot servi drept temei de tragere la răspundere contravențională și/sau penală a persoanelor vinovate.
Totodată, rămân în vigoare măsurile restrictive care vizează cetățenii, precum păstrarea distanței sociale de cel puțin un metru, interzicerea aflării în spații publice în grupuri de mai mult de trei persoane și purtarea măștilor în transportul public și în spațiile închise.