Schimbări climatice | UE a adoptat obiectivul de a-și reduce emisiile de carbon cu cel puțin 55% până în 2030

  • 21 Aprilie 2021 09:17
Schimbări climatice | UE a adoptat obiectivul de a-și reduce emisiile de carbon cu cel puțin 55% până în 2030

Parlamentul European și statele membre ale UE au căzut de acord miercuri pentru adoptarea obiectivului de reducere netă cu cel puțin 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră în UE până în 2030, comparativ cu nivelul din 1990, au anunțat Comisia Europeană și eurodeputați, relatează AFP, citat de Agerpres.

Această țintă a făcut obiectul unor negocieri intense între liderii Celor 27, care s-au înțeles în noiembrie asupra unei reduceri de 55%, și Parlamentul European, care cerea o reducere de cel puțin 60%.

Acordul asupra obiectivului UE, care va fi integrat oficial într-o lege privind clima aflată în pregătire, survine cu o zi înaintea unui summit virtual despre climă inițiat de președintele american Joe Biden, în cursul căruia Washingtonul ar urma să își dezvăluie propriul obiectiv revizuit pentru 2030.

"Este un moment istoric pentru UE (...) Acordul ne consolidează poziția în lume ca lider al luptei împotriva crizei climatice", a transmis într-un comunicat Frans Timmermans, vicepreședinte al Comisiei responsabil cu Pactul Verde european.

La rândul său, ministrul portughez al mediului, Joao Pedro Matos Fernandes, a cărui țară deține președinția rotativă a Consiliului UE, a salut acordul, spunând că este "un semnal puternic pentru întreaga lume" și "un obiectiv consfințit".

Negocierile dintre statele membre și eurodeputați, aflate în impas de mai multe luni, au fost reluate marți după-masă și s-au prelungit până miercuri dimineață la ora 05:00, ceea ce înseamnă 14 ore de discuții.

"Parlamentul este, evident, pregătit să meargă și mai departe, dar compromisul obținut este ambițios: vom face de două ori și jumătate mai mult în nouă ani decât ce s-a făcut în ultimii zece ani în Europa", a spus eurodeputatul Pascal Canfin (grupul Renew, liberal), președintele Comisiei de Mediu din Parlamentul European.

De acum, "obiectivul de a obține neutralitatea în privința emisiilor de carbon pentru 2050 va deveni obligatoriu juridic", a scris pe Twitter și eurodeputatul german Peter Liese (grupul PPE, dreapta pro-UE).

În schimb, și-a exprimat el regretul, acest obiectiv de neutralitate în privința emisiilor de carbon se va aplica în mod colectiv tuturor celor 27 de state membre, dar nu se va impune fiecărui stat individual, deși Parlamentul asta își dorea. Polonia, încă extrem de dependentă de cărbune, s-a opus ferm unei astfel de idei.

În acordul convenit, obiectivul este o scădere "netă" a emisiilor de gaze cu efect de seră, ceea ce înseamnă și includerea compensației de emisii de CO2 prin "rezervoare de cărbune" natural, spre exemplu prin reîmpădurire.

"Asta înseamnă recunoașterea nevoii de a îmbunătăți 'rezervoarele de cărbune' ale UE", printr-o mai bună reglementare a utilizării solurilor și spațiilor forestiere, subliniază Comisia.

Reducerea totală a emisiilor ar putea ajunge la aproape 57% comparativ cu 1990, a calculat Pascal Canfin.

De cealaltă parte, ONG-urile de mediu și eurodeputații ecologiști denunță ferm această țintă "netă" care ține cont în special de CO2-ul captat de păduri, cu riscul de a reduce astfel mecanic scăderea reală necesară cerută sectoarelor poluante.

"Legea privind clima nu se ridică la înălțimea ambițiilor sale. În termeni reali, nu este decât o reducere de 52,8%. Nu este 'Pactul Verde' de care avem nevoie (...) Este insuficient raportat la Acordul de la Paris", a scris pe Twitter Michael Bloss, eurodeputat ecologist german. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
1,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Fri
4
Sat
7
Sun
7
Mon
8
Tue
8
Arhivă Radio Chișinău