Schimbarea administrației de la Kiev ar putea duce la o revizuire a politicii față de regimul separatist de la Tiraspol, consideră experții

  • 18 Aprilie 2019 14:01
Schimbarea administrației de la Kiev ar putea duce la o revizuire a politicii față de regimul separatist de la Tiraspol, consideră experții

În Ucraina, duminică se va desfășura turul doi al alegerilor prezidențiale, în care concurează actualul președinte Petro Poroșenko și actorul Volodimir Zelenski. Acesta din urmă este favorit în sondaje, iar o eventuală victorie a lui Volodimir Zelenski la alegerile prezidențiale din Ucraina ar putea duce la schimbarea atitudinii față de reglementarea conflictului transnistrean, care în ultimii ani a fost destul de favorabilă Chișinăului, consideră analiștii politici de la Chișinău. Totuși, ei observă că deocamdată Volodimir Zelenski nu s-a referit la acest subiect sau la relația cu Republica Moldova.

După alegerile prezidențiale din Ucraina nu ne putem aștepta la schimbări radicale ale politicii externe a Kievului, consideră analistul politic Ion Tăbârță. În ceea ce privește relația cu Chișinăul și implicarea Kievului în problema transnistreană, analistul opinează că Petro Poroșenko este mai conectat la acest subiect decât Zelenski.

”Petro Poroșenko este mai conectat la realitățile de la noi. El este originar din sudul părții ucrainene a Basarabiei și are conexiuni puternice cu elitele regionale de la Odesa. Zelenski mai puțin, mai degrabă el se orientează spre alte zone ale Ucrainei decât Sud-Vest”, susține Ion Tăbârță.

Din păcate, autoritățile de la Chișinău nu au beneficiat de schimbarea atitudinii Ucrainei față de problema transnistreană, după începutul conflictului armat din Donbas, constată expertul în domeniul securității, Rosian Vasiloi. El susține că o schimbare a președintelui la Kiev ar putea duce și la o revizuire a politicii Ucrainei față de regimul separatist de la Tiraspol.

”Sunt forțe și la Kiev și la Moscova care au anumite interese în zona aflată sub ocupație (Transnistria). Posibil, sub presiunea acestor forțe, noua administrație de la Kiev ar putea avea anumite modificări pentru facilitarea sau blocarea anumitor activități, în funcție de cui îi aparțin anumite active în regiunea transnistreană”, este de părere Rosian Vasiloi.

Amintim că Ucraina are statut de mediator în formatul de negocieri 5+2, alături de Rusia și OSCE, în timp ce SUA și UE joacă rolul de observatori.

Turul doi al alegerilor prezidențiale din Ucraina, în care se vor confrunta actualul președinte Petro Poroșenko și actorul Volodimir Zelenski, se va desfășura duminică, 21 aprilie.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,6 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău