Schimbare surpinzătoare de poziție a șefului OMS, care spune acum că pandemia ar fi putut apărea din cauza Chinei

  • 16 Iulie 2021 09:23
Schimbare surpinzătoare de poziție a șefului OMS, care spune acum că pandemia ar fi putut apărea din cauza Chinei

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a recunoscut că excluderea ipotezei că noul coronavirus a scăpat dintr-un laborator chinez este prematură, adăugând că a cerut Beijingului să fie mai transparent față de cercetătorii care caută originea pandemiei de Sars-Cov-2, transmite hotnews.ro.

Potrivit sursei citate, într-o rară ieșire din obișnuita deferență față de marile puteri din OMS, directorul organizației a declarat că obținerea informațiilor primare a fost o provocare pentru echipa internațională care a mers în China anul acesta pentru a investiga sursa Covid-19, scrie The Guardian. Primul caz la oameni a fost identificat în Wuhan.

Tedros a declarat presei că agenția pentru sănătate a ONU din Geneva ”cere actualmente Chinei să fie mai transparentă, mai deschisă și să coopereze, în special în privința informațiilor și datelor primare pe care le-am cerut în primele etape ale pandemiei”.

El a spus că a existat o campanie ”prematură” pentru excluderea ipotezei că virusul ar fi putut scăpa dintr-un laborator al guvernului chinez din Wuhan, excludere ce a subminat raportul OMS din martie, ce a concluzionat că o scăpare de laborator este ”extrem de puțin probabilă”.

Șeful OMS admite că ar putea fi vina chinezilor: Accidentele de laborator sunt ceva obișnuit

”Am fost și eu tehnician de laborator, sunt imunolog, am lucrat într-un laborator, iar accidentele de laborator chiar au loc. Sunt ceva obișnuit”, a declarat șeful Organizației Mondiale a Sănătății.

Ghebreyesus a afirmat că OMS pregătește noi anchete privind originea Covid-19, adăugând că ”sperăm că va exista o cooperare mai bună pentru a afla de unde a plecat și ce s-a întâmplat”.

În ultimele luni, ideea că pandemia a pornit cumva dintr-un laborator - și a implicat, poate, un virus creat artifical - a câștigat teren, mai ales după ce președintele american Joe Biden a comandat în luna mai ca serviciile de informații să analizeze această variantă.

De asemenea, Wall Street Journal a publicat în exclusivitate un raport redactat de Departamentul de stat al SUA care afirma că angajați ai Institutului de Virusologie din Wuhan au fost spitalizați cu simptome similare COVID-19 încă din toamna lui 2019, cu luni înainte ca Beijingul să admită existența coronavirusului.

Chinezii au reacționat agresiv, spunând că încercările de a face legătura dintre originile Covid-19 și un laborator sunt motivate politic și încercând chiar să sugereze că virusul ar fi apărut în străinătate.

La reuniunea anuală a OMS cu miniștrii sănătății din toată lumea, trimișii Beijingului a spus că viitoare investigații privind originile Covid-19 trebuie să continue, dar în alte țări.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău