Schimbare bruscă a vremii și temperaturile scăzute nu vor afecta culturile pomicole. „Noi nu am avut ferestre calde ca să înceapă pomii să intre în vegetație, adică toți stau într-o hibernare profundă”

  • 10 Februarie 2021 13:36
Schimbare bruscă a vremii și temperaturile scăzute nu vor afecta culturile pomicole. „Noi nu am avut ferestre calde ca să înceapă pomii să intre în vegetație, adică toți stau într-o hibernare profundă”

Temperaturi scăzute și ninsori, izolat puternice, ne așteaptă în următoarele zile. Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis o atenționare Cod Galben de schimbare bruscă a vremii valabilă pentru perioada 11-17 februarie. Valorile termice scăzute nu vor afecta, însă, culturile pomicole, susțin experții, care menționează că pomii fructiferi se află, încă, în hibernare profundă.

Șeful Centrului de prognoze meteo din cadrul Serviciului Hidrometeorologic de Stat, Ghenadie Roșca, a informat că un ciclon sudic se îndreaptă spre Republica Moldova. Acesta va aduce precipitații, izolat puternice. De asemenea, temperaturile vor scădea simțitor în următoarele zile. În nordul Republicii Moldova se așteaptă valori termice de până la -23 ℃ pe timp de noapte, a precizat Ghenadie Roșca.

Ne așteptăm ca începând cu data de 11 să avem o schimbare bruscă a vremii, ceea ce înseamnă că pe teritoriul nostru va trece un ciclon sudic care ne va aduce precipitații, la început sub formă de ploaie care treptat vor trece sub formă de ninsoare. Începând cu data de 12 februarie vom avea o scădere bruscă a temperaturilor. Pe timp de noapte și pe timp de zi ne așteptăm să avem pentru data de 12 februarie valori termice cuprinse între -8℃ și -13℃ ca în următoarele zile, până pe data de 17 februarie, să mai scadă și să avem temperaturi cuprinse între -14℃ și -23℃” .

Temperaturile scăzute nu vor afecta, însă, culturile pomicole, susține expertul în pomicultură, Sergiu Popa. Potrivit lui, pomii fructiferi se află, încă, în repaus biologic și nu au reușit să intre în vegetație.

Pericol nu există din considerente că pomii la momentul de față, dacă vorbim de specii sămânțoase cum este mărul, părul, gutuiul, încă stau în repausul biologic. Dacă vorbim despre speciile sâmburoase cum este caisul, piersicul poate ceva să fie, dar aceasta vom vedea după ce va trece înghețul în cauză. Ce ține de celelalte specii cum este cireșul, vișinul, prunul – iarăși nu vor fi afectate absolut deloc dacă vor fi în limitele - 9 ℃ – 22 ℃. Dacă vor fi până la -25℃ și mai mult există riscul de îngheț pentru culturile sâmburoase. Noi nu am avut ferestre calde ca să înceapă pomii să intre în vegetație, adică toți stau într-o hibernare profundă. Dacă era vreo săptămână de temperaturi ridicate și începea activitatea vitală să crească la sâmburoase - da era un risc, dar nu am avut așa ceva și risc nu există”.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de stat pe 12 și 13 februarie vântul va prezenta intensificări de până la 22 m/s. De asemenea pe drumuri se va forma ghețuș. În funcție de evoluția fenomenelor meteorologii își vor actualiza prognozele.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Cer fragmentat
Umiditate:94 %
Vint:0,51 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău