Schimb de replici în Parlament pe subiectul survolării ilegale a spațiului aerian al Rep. Moldova de câteva rachete rusești

  • 13 Octombrie 2022 12:23
Schimb de replici în Parlament pe subiectul survolării ilegale a spațiului aerian al Rep. Moldova de câteva rachete rusești

Survolarea ilegală a spațiul aerian al Rep. Moldova de câteva rachete rusești, la începutul acestei săptămâni a fost motiv de schimb de replici între deputați, în debutul ședinței de astăzi a Parlamentului. Deputații PAS au vorbit despre o gravă încălcare din partea Federației Ruse și au cerut din nou parlamentarilor socialiști și comuniști să condamne războiul din Ucraina, să vorbească deschis despre cine este agresorul. Înainte să vină cu o reacție, reprezentanții opoziției au cerut, însă audierea, în Parlament a ministrului Apărării, Anatolie Nosatâi, a consilierului prezidențial în domeniul apărării și securității naționale, Dorin Recean sau chiar a președintei Maia Sandu, transmite Radio Chișinău.

Parlamentarii de la Partidul Acțiune și Solidaritate au vorbit despre o gravă încălcare din partea Federației Ruse a spațiului aerian al Rep. Moldova. Aceștia au solicitat din nou reprezentanților Blocului Socialiștilor și Comuniștilor (BCS) să condamne războiul din Ucraina, să vorbească deschis despre cine este agresorul.

Înainte să vină cu o reacție, deputații BCS au  cerut, însă audierea, în Parlament a ministrului Apărării, Anatolie Nosatâi, a consilierului prezidențial în domeniul apărării și securității naționale, Dorin Recean sau chiar a președintei Maia Sandu.

În debutul ședinței plenare, deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au cerut formarea unei delegații parlamentare care să discute cu protestatarii organizați de deputatul fugar Ilan Șor în centrul Chișinăului. În replică deputatul PAS Dumitru Alaiba, a acuzat opoziția de interes în proiecte populiste și le-a cerut socialiștilor și comuniștilor să se pronunțe vizavi de încălcarea gravă a spațiului aerian prin lansarea la începutul săptămânii de către Federația Rusă a unor rachete asupra Ucrainei care au traversat Rep. Moldova.

„Chiar aș vrea să văd cum văd ei (deputații BCS n.r.)această gravă încălcare a spațiului nostru aerian de către o forță beligerantă, de către un agresor care duce un război de cotropire la câteva sute de kilometru de noi”, transmite Dumitru Alaiba.

În replică, deputatul comunist Constantin Starîș, a declarat că opoziția ca veni cu o poziție doar după audierea în Parlament a ministrului Apărării, consilierului prezidențial în domeniul apărării precum și a președintei Maia Sandu. În același timp, fără a face referire la cine cu cine luptă în Ucraina, și cine a pornit războiul de agresiune în statul vecin, deputatul socialist Adrian Albu a cerut să se țină un moment de reculegere în Legislativ pentru cei care și-au pierdu viața în acest ”conflict”.

„Partidul Socialiștilor de fiecare dată optează ca să fie respectată neutralitatea și să ne rugăm pentru pace. Noi le dorim pace oricărora care, spre regret, sunt într-un conflict armat. Luând în considerare faptul că foarte mulți cetățeni, urmare acestor conflicte, au decedat, v-aș ruga să păstrăm un minut de reculegere”, transmite Adrian Albu.

Deputatul PAS Adrian Băluțel, a criticat poziția Blocului Comuniștilor și Socialiștilor care evită de opt luni să condamne războiul din Ucraina și să recunoască Federația Rusă ca agresor.

„Rep. Moldova a văzut un val nemaipomenit de refugiați, acum vedem rachete care trec prin spațiul aerian al Rep. Moldova. dumneavoastră în loc să spuneți direct lucrurilor pe nume și dacă doriți să avem o discuție în Parlament despre aceste fenomene trebuie să începeți prin a recunoaște cine sunt părțile conflictului și cine a început acest război, și măcar o dată să vă auzim că condamnați acest război, condamnați partea care a început acest război, adică Federația Rusă”, transmite  Adrian Băluțel.

Amintim că luni, 10 octombrie, cel puțin 13 orașe din Ucraina, inclusiv Kievul, au fost atacate cu rachete de către forțele ruse, soldate cu zeci de morți și sute de răniți. Trei rachete de croazieră lansate de Federația Rusă în statul vecin au traversat și  spațiul aerian moldovenesc. Acțiunea a fost ferm condamnată de autoritățile de la Chișinău și de către Occident.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău