Schimb de informații fiscale între Elveția și Uniunea Europeană

  • 19 Martie 2015 17:30
Schimb de informații fiscale între Elveția și Uniunea Europeană

Elveția și Comisia Europeană au încheiat, joi, 19 martie, un acord ce permite, din 2018, schimbul automat de informații fiscale referitoare la conturile bancare între cele două jurisdicții, transmit Bloomberg și Reuters.

Aproape 100 de țări, printre care și Elveția, intenționează să adopte modelul schimbului de informații fiscale, prin care OECD vrea să stabilească standarde globale pentru combaterea evaziunii fiscale.

Elveția este cel mai mare centru financiar offshore la nivel mondial, cu active în administrare ce depășesc mii de miliarde de dolari.
Comisia Europeană a apreciat că acordul reprezintă un pas major în lupta împotriva evaziunii fiscale, în condițiile în care cetățenii UE nu vor mai putea să-și ascundă veniturile nedeclarate în conturi din Elveția.

„Astăzi am adoptat un pas decisiv spre o totală transparență fiscală între Elveția și UE. Sunt încrezător că și alți vecini de-ai noștri vor încheia în curând acorduri de acest tip. Transparența este vitală pentru ca fiecare țară să se asigure că-și poate colecta veniturile ce i se cuvin din taxe”, a afirmat Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vamă.

Conform acordului, colectarea datelor va începe în 2017, apoi, din 2018, va fi demarat schimbul de informații fiscale cu statele membre ale UE. Negocierile continuă cu SUA, dar și cu alte state, privind schimbul de informații fiscale, a anunțat Ministerul elvețian de Finanțe.

Anul acesta, Elveția a semnat un acord privind schimbul de informații fiscale cu Australia și a încheiat o convenție cu Italia privind activele neimpozitate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,07
Ceață
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău