Schimb de experiență și bune practici în domeniul sportului între România și Republica Moldova

  • 16 Martie 10:20
Schimb de experiență și bune practici în domeniul sportului între România și Republica Moldova

Bunele practici privind creșterea numărului de elevi și studenți care practică sportul, dar și promovarea sportului în societate au fost discutate în cadrul vizitei de lucru a secretarului de stat al Ministerului Educației și Cercetării, responsabil de tineret și sport, Sergiu Gurin, în România, în perioada 12-14 martie, 2023, se arată în comunicatul MEC.

 În cadrul vizitei, secretarul de stat a avut o întrevedere cu ministrul Sportului din România, Eduard Novak. Cei doi oficiali au discutat despre prevederile viitorului Memorandum de colaborare în domeniul sportului între Republica Moldova și România;  despre Strategia Națională pentru Sport; dar și despre armonizarea  legislației Republicii Moldova în domeniul sportului cu legislația Uniunii Europene, îmbunătățirea condițiilor de antrenament pentru sportivii paralimpici, cooperarea mai strânsă între cele două țări.

Sergiu Gurin l-a invitat pe ministrul Eduard Novak să viziteze Republica Moldova, pentru a participa la Campionatul European la Haltere care se va desfășura în luna iulie la Chișinău.

În cadrul vizitei la Institutul Național de Cercetare pentru Sport, discuția s-a axat pe experiența României în  domeniul cercetării în sportul de performanța și a celui de masă. Centrul Național Olimpic de Pregătire București  a fost un alt obiectiv vizitat, acesta oferind condiții dintre cele mai bune pentru sportivii români și nu doar. 

Secretarul de stat Sergiu Gurin a reușit să discute și cu antrenorul lotului de natație din Republica Moldova Alexandru Goracev, lotul nostru aflându-se în cantonament în această perioadă. Oficialul a apreciat condițiile de antrenament, mulțumindu-le gazdelor române. Este de menționat faptul că cheltuielile pentru acest cantonament sunt suportate de Ministerul Educației și Cercetării. 

Pe 14 martie, Sergiu Gurin a avut o întrevedere cu omologul său din România Thomas Răzvan Moldovan. A fost abordată preluarea practicilor din România în domeniul sportului școlar, la discuții a participat și Constantin Căliman, directorul adjunct al Federației Sportului Școlar și Universitar din România, care s-a oferit să acorde Republicii Moldova tot suportul în vederea dezvoltării sportului școlar atât la nivel zonal, cât și la cel internațional. Un alt subiect de interes  pentru Republica Moldova a vizat cluburile sportive școlare. 

La finalul vizitei în  România, oficialul a vizitat Sala Polivalentă din București, unde se desfășura Campionatul European la Lupte. Prestația luptătorilor de stil greco-roman a fost una excepțională. Alexandrin Guțu a devenit Campion European, iar Vitalie Eriomenco a obținut medalia de bronz. România rămâne un partener foarte important pentru Republica Moldova pentru dezvoltarea, inclusiv a sportului, în special, în contextul aderării la Uniunea Europeană.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
4,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:8,23 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
8
Sat
12
Sun
9
Arhivă Radio Chișinău