Schimb de experiență în domeniul ocupării forței de muncă cu Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă din România

  • 07 Noiembrie 2022 17:21
Schimb de experiență în domeniul ocupării forței de muncă cu Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă din România

În perioada 1-3 noiembrie curent, Secretara de stat a Ministerului Muncii și Protecției Sociale Felicia Bechtoldt a efectuat o vizită de lucru în România, pentru un schimb de experiență privind activitatea Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă din România.

În componența delegației s-a aflat și directoarea Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă din Moldova, Raisa Dogaru.

În context, delegația moldavă a avut o întrevedere cu președintele Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă din România Florin-Irinel Cotoșman și cu Secretarul general al Agenției Marcel-Dumitru Miclău, care au relatat despre Strategia Agenției pentru perioada 2021-2027, măsurile active de ocupare, indicatorii de performanță ai agențiilor județene de ocupare a forței de muncă și a managerilor acestora, proiectele desfășurate cu finanțarea din fonduri europene, digitalizarea serviciilor, abordarea beneficiarilor de ajutor social și integrarea refugiaților pe piața muncii.

Felicia Bechtoldt a vorbit despre măsurile de ocupare întreprinse la nivel național de structurile teritoriale de ocupare a forței de muncă din Republica Moldova, precum și despre noul Program național de ocupare a forței de muncă, care urmează să fie aprobat în cel mai scurt timp de către Guvern. Printre prioritățile de bază ale noului Program se numără consolidarea capacității instituționale a Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, creșterea ratei de ocupare a femeilor și a persoanelor cu dizabilități și reducerea ocupării informale.

De asemenea, reprezentanții Republicii Moldova au vizitat agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă din orașul Iași și Brașov și Centrul Regional de Formare Profesională pentru Adulți din Brașov – instituția care asigură desfășurarea cursurilor de formare profesională pentru adulți din județele din regiune.

La acest capitol, Republica Moldova urmează să implementeze un nou mecanism de vouchere pentru formarea profesională a șomerilor, care va fi aplicat începând cu 1 ianuarie 2023.

Prin introducerea voucherelor va fi simplificată modalitatea de selectare a prestatorilor de servicii de formare profesională, ceea ce va permite, pe de o parte, ca persoanele șomere să își aleagă singuri prestatorii de servicii în funcție de necesități și proximitate geografică, iar Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, să utilizeze pe deplin resursele alocate pentru instruirea șomerilor.

Schimbul de experiență și bune practici a fost apreciat unanim de părți, care au convenit să mențină un dialog activ pe acest segment, fiind luată în considerare și oportunitatea de a semna un acord de colaborare în viitorul apropiat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
-0,76
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:5,14 m/s
Sat
2
Sun
0
Mon
0
Tue
0
Wed
0
Arhivă Radio Chișinău