Schema TKB: Cum erau transferați banii murdari din regiunea transnistreană

  • 08 August 2022 11:49
Schema TKB: Cum erau transferați banii murdari din regiunea transnistreană

Trezoreria SUA a deconectat pe 20 aprilie banca rusească Transcapitalbank de la SWIFT, iar odată cu aceasta și extensiile sale din regiunea transnistreană – Agroprombank, Eximbank și Sberbank. Cele trei societăți au folosit sistemul de alternativă la SWIFT, TKB Business, inclusiv în plină invazie a Rusiei în Ucraina, pentru transferuri bancare în dolari americani în întreaga lume.

Cele trei așa-zise bănci din regiunea transnistreană – Agroprombank, Eximbank și Sberbank –, care nu sunt recunoscute și nici controlate de către Banca Națională a Moldovei, au fost ajutate de banca rusească Transcapitalbank să făcă transferuri de valută forte în întreaga lume, peste capul Chișinăului, scrie anticorupție.md.

Pe 20 aprilie 2022, pe fondul invaziei Rusiei în Ucraina, Biroul de Control al Activelor Străine din cadrul Departamentului Trezoreriei SUA (OFAC) a identificat o serie de societăți și persoane care eludau sancțiunile internaționale impuse Rusiei în domeniul bancar, se arată într-o investigație realizată de reporterii de la anticoruptie.md.

Printre acestea s-a regăsit Transcapitalbank, precum și o rețea globală de peste 40 de persoane și entități conduse de apropiatul Kremlinului, oligarhul Konstantin Malofeev.

Mai precis, pentru a ocoli sancțiunile SUA, această bancă rusească le-a oferit clienților săi posibilitatea să efectueze tranzacții prin intermediul sistemului său cunoscut sub numele de „TKB Business” - un sistem de comunicare alternativ la SWIFT, inclusiv cu scopul de a procesa plăți în dolari americani pentru clienții sancționați.

„Serviciul TKB Business” a propus băncilor din proximitatea Rusiei, inclusiv din regiunea separatistă prorusă Transnistria, conturi de tip „Loro” - un cont în valută forte destinat plăților comerciale din Transcapitalbank către alte bănci din întreaga lume prin intermediul SWIFT.

„După 2014 [odată cu anexarea Crimeii - n.a.], Rusia și-a creat propria alternativă la SWIFT. În relația dintre banca transnistreană și cea rusească era folosit acest sistem de comunicare. După aceea, banca rusească, ce avea acces la SWIFT, făcea mai departe tranzacția [către furnizorii de materie primă pentru companiile din Transnistria - n.a.]”, a explicat expertul în domeniul bancar Stas Madan.

Sancțiunile aplicate băncilor transnistrene au determinat oamenii de afaceri din stânga Nistrului să își deschidă conturi în băncile comerciale din Republica Moldova, chiar dacă aveau nevoie de autorizația Băncii Centrale de la Tiraspol pentru acest lucru.

„În decursul ultimilor ani, situația a continuat să se înrăutățească. După declanșarea ostilităților în Ucraina, când băncilor ruse le-a devenit foarte greu sau imposibil să facă plăți în băncile străine, noi eram deja pregătiți pentru acest lucru”, a conchis directorul Asociației de business „Most” din regiunea transnistreană, Denis Nedelko.

BNM a declarat reporterilor CIJM că nu știe pe moment câți agenți economici din Transnistria au conturi bancare în băncile comerciale din Republica Moldova.

„Am solicitat băncilor comerciale informații despre numărul agenților economici din regiunea transnistreană și, după colectarea datelor, va reveni cu un răspuns în această privință”, a declarat responsabilul de comunicare cu presa al BNM Pavel Maftei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
2,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:98 %
Vint:5,66 m/s
Sun
4
Mon
5
Tue
5
Wed
5
Thu
4
Arhivă Radio Chișinău