Schema prin care Primăria Chișinău ar pierde 3 milioane de lei zilnic

  • 21 Aprilie 2016 19:09
Schema prin care Primăria Chișinău ar pierde 3 milioane de lei zilnic

Mai mulți experți în urbanism și activiști civici acuză Primăria Chișinău că ar pune la cale o schemă prin care bugetul capitalei va fi prejudiciat cu cel puțin 3 milioane de lei zilnic.

Aceștia susțin că municipalitatea ar intenționa să transmită gratuit unei firme austriece, pentru un termen de 25 de ani circa 25 de mii de locuri de parcare. Pentru un loc de parcare, șoferii vor trebui să achite cel puțin 120 de lei zilnic, iar Primăria va avea doar 10 la sută din venituri. Autoritățile capitalei califică acuzațiile experților drept defăimătoare și tendențioase, și menționează că documentul a fost deja trimis spre reexaminare.

Experții au prezentat o copie a contractului încheiat cu o companie austriacă, prin care Primăria capitalei s-a obligat să ofere acesteia, cu titlu gratuit peste 25 de mii de locuri de parcare. Parcările ar urma să fie amenajate pe banii oferiți Chișinăului de BERD sub formă de credit, din contul trotuarelor pe străzile pe care Primăria le va repara în următorii doi ani.

Potrivit documentului, Primăria își oferă terenurile, construiește parcări din contul bugetului municipal, le întreține, iar firma austriacăle gestionează. Din veniturile obținute primăria ar urma să primească doar 10%, restul de 90 la sută revenindu-i firmei private.

În așa fel, susține expertul în urbanism, Victor Chironda, capitala ar rata un venit de peste 3 milioane de lei zilnic, bani care i-ar putea folosi pentru modernizarea infrastructurii rutiere și amenajarea de parcări supraetajate.

Totodată companiei austriece urmează a-i fi atribuit dreptul de a stabili o taxă suplimentară pentru încălcările comise de șoferi și de a percepe o taxă pentru montarea și demontarea sistemelor de blocarea roților, evacuarea mașinilor și parcarea lor.

Contractul mai prevede scutirea furnizorului de servicii de taxele și impozitele locale, după expirarea termenului, Primăria urmând să-l mai prelungească cu încă 25 de ani în aceleași condiții.  Totodată Primăria va fi obligată să prelungească contractul dacă firma străină consideră că municipalitatea nu își îndeplinește satisfăcător obligațiile asumate în contract. Mai mult primăria ar urma să plătească și o despăgubire în mărime de 25% din suma restantă, ceea ce s-ar putea ridica la câteva sute de milioane de lei.

Solicitat de Radio Chișinău, Primarul Dorin Chirtoacă a calificat acuzațiile drept nefondate, tendențioase și menite să discrediteze autoritățile locale. Potrivit edilului, contractul a fost retras de pe ordinea de zi a CMC, fiind trimis spre reexaminare.

În același timp, potrivit contractului, de aplanarea eventualelor conflicte ce ar putea apărea din cauza nemulțumirii locatarilor clădirilor, asociațiilor de proprietari, a șoferilor sau a agenților economici va fi responsabilă Primăria.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
10,52
Ceață
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău