Schemă de investiții în domeniul producțiilor de film și altor opere audiovizuale

  • 13 Iulie 2018 14:39
Schemă de investiții în domeniul producțiilor de film și altor opere audiovizuale

În Republica Moldova va fi implementată o schemă de investiții în domeniul producțiilor de film și altor opere audiovizuale.

Prin acest mecanism de stat, va fi asigurată rambursarea a 25% din cheltuielile calificate, realizate pe teritoriul Republicii Moldova, la care se poate adăuga 5% cu condiția promovării de film și altor opere audiovizuale. Prevederile se conțin într-un proiect de lege aprobat în primă lectură în ședința de vineri, 13 iulie, a Parlamentului, transmite IPN.

Scopul este de a crea cadrul normativ pentru a facilita atragerea investițiilor străine pentru producțiile de film și alte opere audiovizuale și a susține producerea de filme artistice, seriale TV, filme și seriale cu desene animate, documentare, emisiuni TV performante și moderne, reality show, spoturi publicitare sau clipuri muzicale. Astfel, autorii proiectului, elaborat în conlucrare cu experți media, își propun să atragă investiții în țară, să dezvolte domeniul audiovizual și de film național, dar și să contribuie la creșterea volumului de producții, inclusiv autohtone.

Corneliu Mihalache, unul dintre autori, a declarat că Republica Moldova va putea dezvolta afaceri colaterale producției internaționale, ar putea presta servicii segmentare – video dublajul, sonorizare, subtitrare etc. Printre obiectivele inițiativei se numără atragerea investițiilor străine în domeniul producțiilor de film și altor opere audiovizuale realizate pe teritoriul Republicii Moldova.

Autorii proiectului menționează că acest sistem este recunoscut în lume cu denumirea de Sistemul Cash Rebate, acesta fiind implementat de un număr mare de state, la diferite cotații – de la 16% până la 40% – rambursare a cheltuielilor eligibile. În statele în care acest mecanism se implementează, s-a dovedit impactul pozitiv pe direcții precum atragerea investițiilor în țară, dezvoltarea domeniului producțiilor, dar și a cooperării cinematografice și audiovizuale etc.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău