SCENARIU. Rusia s-ar putea dezintegra

  • 08 Aprilie 2015 08:21
SCENARIU. Rusia s-ar putea dezintegra

Fostul președinte al Poloniei, Lech Walesa, nu a exclus destrămarea Federației Ruse în mai multe state.

După desprinderea unor regiuni, Rusia se va diminua într-atât de mult, încât va fi greu de recunoscut, spune el într-un interviu acordat publicației ucrainene 'Ekonimiceskaia pravda', transmite Agerpres.

'În Rusia sunt minimum 60 de popoare. Ea s-ar putea destrăma și ar putea rămâne cu o populație de numai de 20 de milioane de oameni. Aceasta depinde de modul în care se va dezintegra', a declarat Walesa în interviul pentru jurnaliștii ucraineni.

În acest caz, a subliniat el, noile entități statale formate s-ar putea unifica după principiul Uniunii Europene și ar putea coexista împreună, dar nu așa cum există astăzi în cadrul Federației Ruse. Dar, în opinia sa, astfel de modificări nu vor surveni prea curând.

'Rușii sunt niște oameni nefericiți. Trebuie ca mentalitatea lor să se schimbe complet. Totul la ei va veni mai târziu', a estimat fostul președinte al Poloniei, lider al mișcării sindicale Solidarnost, laureat al premiului Nobel pentru Pace în anul 1983.

Vorbind despre Rusia, Walesa (73 de ani) a spus că 'această țară nu a trăit niciodată în conformitate cu principiile occidentale'. 'Rusia nu a avut niciodată democrație și libertate.A vrut întotdeauna să aibă un dușman. Prezența acestuia a disciplinat această țară', a opinat fostul lider politic polonez.

'Europa are nevoie de Rusia', a afirmat Walesa în interviul amintit, subliniind că pentru revenirea Rusiei în cadrul comunității internaționale este necesar ca Rusia 'să se poarte ca un stat civilizat' și nu să sperie celelalte țări cu arma sa nucleară.

'Nu avem planuri de a ataca pe nimeni, dar dacă cineva ne va ataca, el va plăti scump', a avertizat Walesa, adăugând:'Dacă cizma rusească va pune piciorul pe pământ polonez, în ciuda faptului că am un premiu Nobel pentru Pace, voi merge la luptă și voi trage în dușman'.

În vara anului 2014, au existat încercări în Rusia de a organiza așa-numite 'marșuri pentru federalizare'. Organizatorii au fost ulterior reținuți, iar mass-media care au postat materiale privind aceste activități neautorizate au trebuit să le elimine din rețea. Rusia este al nouălea cel mai populat stat din lume. La 1 ianuarie 2015, această țară număra 146 milioane de locuitori.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău