Scenariile economiștilor pentru 2021: Recesiune și venituri mai mici
-
23 Octombrie 2020 08:11
Seceta și pandemia de COVID-19 va aduce Republicii Moldova în 2021 scăderea cifrei investiționale, o recesiune economică semnificativă, scăderea produsului intern brut și a salariilor. Totodată, unele companii, în special din domeniul HoReCa, ar putea intra în insolvență. Opinia aparține expertului economic Adrian Lupușor, notează IPN.
„Economia Republicii Moldova nu parcurge cea mai fericită perioadă. Noi anticipăm că pandemia, în paralel cu seceta, suprapunerea celor două crize va genera o recesiune economică mult mai gravă decât cea din 2009. Vorbim despre un impact economic substanțial. Produsul intern brut, conform scenariului de bază, care este unul destul de conservativ, ar putea scade cu 7,5% la sută”, a declarat reprezentantul Expert-Grup în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la postul de televiziune TV8.
În opinia analistului economic, viitoarea recesiune va lovi în persoanele cu venituri reduse, clasa medie și joasă, care este formată din persoanele care beneficiază de prestații sociale, situația lor va rămâne la fel de proastă. Adrian Lupușor susține că pandemia de COVID și seceta au lovit în veniturile salariațiilor care au salarii mici, activează în sectorul informal, agricol, construcții și transport.
„Veniturile din salarii anticipăm să scadă cu 8% în termeni reali. Unii ar putea avea reduceri și mai puternice. Pe lângă aceasta, va fi afectat apetitul investițional, dorința investitorilor să investească. Aici există riscuri pe termen mediu. Anticipăm că activitatea se va comprima cu 15%. Anul viitor se vor reduce investițiile în capital fix, în echipamente, utilaje. Aceasta va agrava competitivitatea țării”, a adăugat expertul.
Fostul ministru al Finanțelor, Veaceslav Negruța, afirmă că prognozele pentru anul 2021 ar putea fi mult mai negative. Astfel, Republica Moldova ar putea înregistra o descreștere economică între 8% - 12%, ceea ce reprezintă un record pentru țară.
„Am intrat în pandemie total nepregătiți, fără capacități de a mobiliza resurse necesare, nu doar financiare, dar și materiale, chiar și umane. Am făcut risipă de resurse umane. Ne-am jucat cu oamenii care inițial erau foarte motivați să facă fața acestei pandemii. Așa s-a întâmplat cu resursele umane, cu resursele materiale. Ne-am bătut joc și de resursele financiare. Lucrurile respective au agravat situația ce ține de gestionarea și minimalizarea cheltuielilor și costurilor pentru combaterea efectelor pandemiei”, a menționat Veaceslav Negruța.
În viitoarea criză care va afecta un număr mare de cetățeni, Adrian Lupușor recomandă populației să se informeze din surse diverse, să filtreze informațiile și să ia decizii informate în baza unor scenarii pesimiste.