Scenarii privind declanșarea alegerilor parlamentare anticipate. Teodor Cârnaț: S-ar putea să nu fie găsit consens politic, deoarece mulți deputați nu vor dori să-și piardă mandatul
-
15 Decembrie 2020 12:45
Eventuale alegeri parlamentare anticipate ar putea avea loc, cel mai devreme, la sfârșitul lunii aprilie 2021, potrivit unei analize publicate astăzi de deputatul PAS, Sergiu Litvinenco. Reprezentanții Guvernului critică însă unele propuneri din scenariile prezentate de deputat, iar experții menționează că în Constituție sunt prevăzute exact situațiile în care poate fi dizolvat Parlamentul, iar punerea lor în aplicare ține de voința politică.
Deputatul PAS Sergiu Litvinenco propune două scenarii pentru dizolvarea Parlamentului. Ambele ar trebui să înceapă imediat după învestirea Maiei Sandu în calitate de președinte. Atunci Guvernul Chicu ar trebui să demisioneze sau să fie demis. Primul scenariu presupune că majoritatea deputaților din Parlament își vor asuma să nu voteze un nou Guvern. În această situație, Parlamentul ar putea fi dizolvat la mijlocul lunii februarie, iar cea mai apropiată dată pentru alegerile anticipate ar fi 25 aprilie.
Al doilea scenariu este prevăzut pentru situația în care nu va exista siguranța că în Parlament nu se va forma o majoritate care să voteze un nou Guvern. În această situație, după demisia sau demiterea Guvernului, președintele Maia Sandu nu va propune niciun candidat. Parlamentul ar urma să fie dizolvat la sfârșitul lunii martie, iar alegerile ar putea avea loc două luni mai târziu.
Sergiu Litvinenco a comentat pentru Radio Chișinău că există posibilitatea aplicării primului scenariu, dacă deputații care declară că optează pentru anticipate se vor ține de cuvânt.
Dacă e să credem declarațiilor că toți vor alegeri anticipate deoarece Parlamentul nu mai este reprezentativ și nu este legitim, atunci este realist primul scenariu în care premierul demisionează și ulterior se încearcă repetat votarea unui nou Guvern și ambele eșuează, a spus Sergiu Litvinenco.
Opțiunile enunțate de Sergiu Litvinenco au fost criticate de consilierul premierului Ion Chicu, Nicolae Eșanu. El sugerează că refuzul șefului statului de a desemna un candidat la funcția de premier nu ar fi o procedură democratică.
„Chiar mă întreb ce au fumat cei care spun că Parlamentul ar putea fi dizolvat în rezultatul manevrelor Președintelui, care ar refuza timp de trei luni să desemneze un candidat pentru funcția de Prim-ministru sau împreună cu unul sau mai mulți complici organizează un spectacol, care nu ar permite sa se ajungă la vot în Parlament”, a scris Nicolae Eșanu.
Expertul în drept constituțional, Teodor Cârnaț, susține că Legea supremă prevede foarte clar circumstanțele când poate fi dizolvat Parlamentul - imposibilitatea de a vota legi sau de a vota Guvernul. Cum și dacă vor fi aplicate aceste prevederi, ține de voința politică a deputaților, potrivit expertului.
Este posibil să fie realizat acest scenariu. Din punctul de vedere al Constituției, aceasta este cea mai plauzibilă cale de dizolvare anticipată a Parlamentului. Însă, referitor la dorința, adică aspectul politic, s-ar putea să nu fie găsit consens politic de a ajunge la anticipate, deoarece mulți deputați nu vor dori să-și piardă mandatul, a spus Teodor Cârnaț.
Amintim că în ultimul timp se discută tot mai des despre posibilitatea provocării alegerilor parlamentare anticipate, din motiv că actualul Legislativ nu ar mai corespunde voinței alegătorilor, ca urmare a mai multor sciziuni. Cei mai mulți deputați susțin această idee, cel puțin declarativ, dar, deocamdată nu există o majoritate care ar putea demite Guvernul, iar Ion Chicu a anunțat că nu va demisiona. Totuși, într-o declarație în debutul ultimei ședințe a Guvernului el a sugerat eventuale alegeri parlamentare în luna mai.