Scandalul Wirecard: Ministrul german de finanțe, sub focul criticilor după dezvăluirea unui raport

  • 17 Iulie 2020 18:30
Scandalul Wirecard: Ministrul german de finanțe, sub focul criticilor după dezvăluirea unui raport

Ministrul de finanțe german Olaf Scholz era vineri sub focul criticilor, după publicarea unui raport ce relevă că el avea cunoștință încă de anul trecut de unele suspiciuni privind societatea germană de plăți electronice Wirecard, intrată în insolvență în urma unui scandal de fraudă, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Raportul trimis joi parlamentului german consemnează că Ministerul de Finanțe a fost informat pe 19 februarie 2019 asupra faptului că organismul de reglementare financiară BaFin ''investiga suspiciunile de încălcare a interdicției de manipulare a piețelor'' în cazul acestei companii.

Conform documentului, întocmit chiar de Ministerul german de Finanțe, Olaf Scholz știa că ''BaFin investiga în toate direcțiile''.

Scandalul avea să izbucnească public un an și jumătate mai târziu, în iunie 2020, când s-a descoperit un fals în conturile procesatorului de plăți online, alimentate cu o sumă de 1,9 miliarde de euro care în realitate nu există.

Raportul, dezvăluit de ziarul german Frankfurter Allgemeine Zeitung, l-a adus pe ministrul social-democrat sub presiunea opoziției care consideră că guvernul condus de Angela Merkel ar fi trebuit să acționeze mai devreme pentru a evita scandalul.

''Neglijența în controlul societăților este total de neimaginat când este vorba despre miliarde'', a spus indignat președintele stângii radicale Die Linke, Bernd Riexinger.

La rândul lor, Verzii au cerut Ministerului de Finanțe să ''explice urgent'' faptele.

''Aceste acuzații au făcut obiectul unei anchete din partea organismelor de supraveghere, iar autoritățile responsabile, printre altele și Ministerul de Finanțe, au fost informate'', a răspuns un purtător de cuvânt al acestui minister.

De asemenea, guvernul de la Berlin, care a vorbit luna trecută despre un ''scandal fără echivalent în lumea finanțelor'', afirmă că a ''informat sistematic Parlamentul'' asupra faptelor. Executivul a promis și o ''reformă a organelor de reglementare'', ale căror lacune au fost evidențiate de acest caz ce pătează reputația sectorului financiar german.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:3,6 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
12
Arhivă Radio Chișinău