Scandalul peștelui cu paraziți | Merluciul, heringul și macroul sunt cei mai infestați. Ce recomandări face Siguranța Alimentelor
-
24 Octombrie 2019 13:13
După scandalul importului de pește congelat infestat cu paraziți, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a efectuat controale în peste 600 de instituții sociale din țară unde a depistat sute de kilograme de pește și produse alimentare neconforme. Rezultatele controalelor au fost prezentate în cadrul unei ședințe la care au participat importatorii de pește și produse din pește. Relatează Aliona Savca.
Controalele efectuate de către inspectorii ANSA au vizat grădinițele, școlile și azilurile de bătrâni. Potrivit directorului general adjunct al Agenției, Ela Malai, inspectorii au depistat pește congelat cu un grad înalt de infestare.
„S-a identificat prezența produselor alimentare, inclusiv, și pește congelat trunchi cu modificarea indicilor organoleptici. Mă refer la culoare, miros după ce a fost decongelat. S-a depistat că este pește congelat trunchi cu un grad înalt de infestare. În total, inspectorii, timp de o săptămână au retras 254 kilograme de pește neconform, 148 de kilograme de produse alimentare neconforme și 104 bucăți de ouă cu termenul expirat.”
Cel mai des cu paraziți este infestat merluciul, heringul și macroul. Probe pozitive la acești paraziți sunt în loturile importate din Spania, Norvegia și Islanda. Importatorii de pește și produse din pește susțin că în nicio țară din lume legea nu este așa de strictă ca în Rep. Moldova. Ei spun că riscă să falimenteze, iar problema peștelui congelat este una artificială.
„La noi nu s-a depistat nici-un caz ca cineva să moară sau să fie infectat de paraziții care sunt în pește. Toate bancurile de pește din lume au paraziți. Tradițional și în Rusia, și în Ucraina, și în alte țări se consumă macrou și hering sărat cu intestine, unde sunt paraziți. Acum rezultă că după interdicția dumneavoastră noi nu mai putem să procesăm peștele.”
Pentru a evita cazurile când loturile de pește sunt returnate din cauza că s-au depistat paraziți, reprezentanții ANSA au recomandat importatorilor de pește să contacteze serviciile unui laborator acreditat, independent pentru a efectua probe, așa cum, de fapt, prevede și legea. Șeful Direcției municipale pentru Siguranța Alimentelor Chișinău, Roman Vengher.
„Să aveți un program de autocontrol pe un an de zile, pe doi ani de zile. Ați prelevat proba cutare. A prelevat un specialist acreditat. Ați investigat în diferite laboratoare și atunci noi putem discuta la concret. Astăzi noi ajungem, din păcate la emoții. Dumneavoastră, evident, apărați domeniul și este firesc și noi avem altă poziție fiindcă suntem la straja sănătății omului.”
Totodată, în cadrul ședinței s-a discutat și despre pericolul pentru sănătatea umană dacă peștele nu este prelucrat corespunzător, respectiv înghețat mai mult de 24 de ore la temperatura de -18 grade sau prelucrat termic, cel puțin un minut, la +60 de grade.
Potrivit lui Ștefan Rusu, șeful Laboratorului Parazitologie și Helmintologie la Institutul de Zoologie, parazitul care se conține în pește se numește Anisakis, iar boala care o poate provoca se numește anisakidoza, care se manifestă în special prin reacții alergice. Potrivit lui Ștefan Rusu, parazitul este rezistent la mediul salin, sensibil la temperatura scăzută și la prelucrarea termică. 90% din pește existent în natură este infestat cu acest parazit.
Reprezentanții ANSA nu exclud că vor veni cu propuneri de modificări legislative privind revizuirea modalității de prelevare la vamă a probelor la pește.