Scandalul Panama Papers. Putin, Messi și Poroșenco printre principalii suspecți VIDEO

  • 04 Aprilie 2016 14:48
Scandalul Panama Papers. Putin, Messi și Poroșenco printre principalii suspecți VIDEO

Scurgeri masive de documente din mai multe zone offshore expun secretele financiare ale unor lideri mondiali.

Potrivit RISE Project, International Consortium of  Investigative Journalists și publicația germană Süddeutsche Zeitung, s-a descoperit modul în care partenerii de afaceri ai președintelui rus Vladimir Putin au ascuns miliarde de dolari în bănci și companii fantomă. Conform The Guardian, documentele arata ca împrumuturi de două miliarde de dolari au ajuns la firme controlate de apropiații lui Vladimir Putin.

Cine este Serghei Roldugin

Documentele îl au în centru pe Serghei Roldugin, cel mai bun prieten al lui Vladimir Putin. Roldugin și-a făcut un nume ca violoncelist și dirijor și este cel care i-a făcut cunostință lui Vladimir Putin cu fosta sa sotie, Ludmila. Este totodată și nașul Mariei, fiica cea mare a liderului rus.

Serghei Roldugin este Artist al Poporului in Rusia Captura YouTube

Urma lăsată de bani pornește din Panama și se ramifică în Rusia, Cipru și Elveția și include o stațiune de ski unde fiica cea mică a lui Putin, Katerina, s-a măritat în 2013. Potrivit The Guardian, Roldugin a acumulat o avere de peste 100 de milioane de dolari, posibil mai mult. A fost ales pentru acest "rol" pentru că nu este cunoscut pe larg în media. Acesta a negat că este un om de afaceri și că ar avea legături apropiate cu alte figuri publice importante din Rusia.

Cu toate acestea documentele arată că deține actiune la cea mai mare agenție de publicitate din Rusia - Video International, a cărei conducere este un "secret bine păstrat". Roldugin deține acțiuni la Banca Rossiya, o bancă privata din Sankt Petersburg despre care se spune că e condusă de camarila lui Putin. Banca, inclusă de SUA în 2014 pe lista sancțiunilor în urma anexării Crimeii de către Rusia este condusă de Yuri Kovalchuk, "bancherul personal" al lui Putin. Panama Papers dezvăluie că Yuri Kovalchuk și Rossiya Bank au transferat cel puțin un miliard de dolari către Sandalwood Continental, un cont offshore special creat.

Documentele sugerează că o mare parte din împrumuturi au venit inițial de la o bancă din Cipru, care la momentul respectiv era deținută în majoritate de VTB Bank, controlata de Kremlin și supusă sancțiunilor internaționale pentru ofensiva Rusiei în Ucraina, mai sustine RISE Project.

Kremlinul a negat în avans acuzațiile

Serviciile secrete și mass-media străine încearcă să-l discrediteze pe președintele rus Vladimir Putin și să perturbe alegerile parlamentare prevăzute să aibă loc în Federația Rusa în septembrie, a acuzat săptămâna trecută purtatorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.  Potrivit lui Dmitri Peskov, “International Consortium of  Investigative Journalism” (ICIJ), structura care a dezvăluit numeroase scandaluri, în special financiare, anchetează pe marginea vieții private a lui Putin, a familiei și a prietenilor săi.

Peskov a ținut să sublinieze că Moscova își va apăra poziția, inclusiv pe calea justiției, în cazul în care la adresa președintelui rus vor fi publicate informații cu caracter defăimător.

Putin, Messi, Poroșecko și Xi Jinping  - printre principalii suspecți

Potrivit primelor dezvăluiri, printre cei care au desfășurat montaje financiare pentru activități de spălare de bani ori și-au ascuns averile prin paradisurile fiscale cu ajutorul societăților off-shore create sau administrate de compania Mossack Fonseca se numără peste 140 de responsabili de rang înalt din peste 50 de țări, inclusiv 12 foști sau actuali președinți.

Printre ei sunt menționați membri ai anturajului președintelui rus Vladimir Putin și a celui chinez Xi Jinping, premierul pakistanez Nawaz Sharif, președintele ucrainean Petro Poroșenko și fostul șef al executivului de la Kiev, Pavlo Lazarenko, premierul islandez, Sigmundur David Gunnlaugsson, regele Salman al Arabiei Saudite, președintele argentinian Mauricio Macri sau fostul premier irakian Ayad Allawi. Pe listă se regăsește inclusiv tatăl decedat al actualului premier britanic David Cameron. Sunt evocate și nume din afara lumii politice, cum ar fi cazul fotbalistului Lionel Messi sau al fostului președinte al UEFA, Michel Platini.

Mossack Fonseca – nu sunt vinovat

Directorul companiei panameze de consultanță Mossack Fonseca, ce a ajutat timp de aproape patru decenii politicieni și celebrități din lumea întreagă să-și ascundă averile prin paradisurile fiscale cu ajutorul societăților off-shore, consideră că această companie nu a comis nicio ilegalitate și că ea este victima unei „campanii internaționale împotriva vieții private”.

Ramon Fonseca a confirmat că societatea Mossack Fonseca a fost victima unei scurgeri ”limitate” de informații. Conform presei, această scurgere privește circa 11,5 milioane de documente despre activitatea desfășurată de respectiva companie între anii 1977 și 1995, perioadă în care ea a creat sau administrat peste 214.000 de entități off-shore în 21 de paradisuri fiscale pentru clienți proveniți din peste 200 de țări și teritorii.
Apropiații lui Putin folosesc Panama City pentru a-și ascunde afacerile / FOTO: RISE Project

Deocamdată nu se cunoaște modul în care a ajuns în posesia presei această vastă bază de date, considerată cea mai mare scurgere de informații secrete financiare până în prezent. Documentele, reunite sub numele de „Panama Papers”, au ajuns inițial la publicația germană Süddeutsche Zeitung, fiind furnizate aparent de o sursă a cărei identitate este protejată pentru a nu o pune în pericol. Văzând anvergura informațiilor, publicația germană a sesizat Consorțiul internațional al jurnaliștilor de investigație (ICIJ), care afirmă pe website-ul său că a repartizat munca de analiză a documentelor unui număr de 370 de ziariști proveniți din peste 70 de țări.

Guvernul panamez, din care el însuși a făcut parte până luna trecută, a promis că va coopera în orice anchetă judiciară ce va rezulta în urma acestor dezvăluiri.

Sursa: www.riseproject.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău