Scandalul de spionaj dintre Bulgaria şi Rusia continuă în forţă

  • 12 Septembrie 12:04
Scandalul de spionaj dintre Bulgaria şi Rusia continuă în forţă

Scandalul de spionaj dintre Bulgaria şi Rusia izbucnit la începutul acestei săptămâni continuă.

Cetăţeanul bulgar Nikolai Malinov, preşedintele organizaţiei nonguvernamentale "Rusofilii", a fost pus sub acuzare pentru organizarea unei scheme infracţionale de spălare de bani şi finanţare a unor acţiuni care afectează securitatea naţională a ţării. Defăşurat întâi la nivel de partide, scandalul a luat amploare şi în cadrul Adunării Naţionale a Bulgariei.

Grupul parlamentar al partidului de guvernământ GERB a solicitat audierea ministrului de interne Mladen Marinov şi a şefului Agenţiei de Stat pentru Securitate Naţională (DANS), Dimităr Gheorghiev. Potrivit ministrului Marinov, în cursul acţiunilor poliţiştilor şi procuraturii au fost reţinute opt persoane şi au fost efectuate percheziţii în cadrul cărora au fost confiscate mai multe probe. Preşedintele DANS a subliniat că în ceea ce priveşte ancheta legată de spălarea de bani, a fost stabilită efectuarea unui transfer de fonduri de către un cetăţean rus din ong-ul rusesc "Vulturul cu două capete". "În timpul acţiunilor au fost obţinute informaţii confom cărora Malinov a redactat o notă în limba rusă despre necesitatea reorientării geopolitice a Bulgariei şi despre proiectul «Bulgaria», în care se sugerează desfăşurarea unei activităţi în domeniul vieţii politice interne, care ar conduce la o astfel de schimbare în orientarea ţării" - a precizat Gheorghiev. "Acesta nu este un atac îndreptat împotriva organizaţiei "Rusofilii". Persoana pusă sub acuzare este preşedintele organizaţiei, însă responsabilitatea pe care trebuie să şi-o asume este pentru acţiunile sale personale. Nu este o diviziune a societăţii bulgăreşti sau o încercare de separare a rusofililor şi rusofobilor. În cele din urmă, cazul vizează lezarea intereselor naţionale bulgare" - a declarat procurorul general al Bulgariei, Sotir Ţaţarov.

În urma anchetei deschise de autorităţile bulgare s-a stabilit că o schemă infracţională organizată de Nikolai Malinov vizează spălarea de bani şi finanţarea unor acţiuni care afectează securitatea naţională a ţării. Această schemă este folosită şi pentru transferul de bani de la persoane care conduc organizaţii străine şi au anumite interese în viaţa politică şi publică a Bulgariei şi în activitatea organelor de stat bulgare. Plăţile au fost făcute sub diferite forme, fiind destinate pe de-o parte companiilor comerciale ale lui Malinov şi activităţilor acestora, iar pe de altă parte, finanţării tuturor evenimentelor care vizau influenţarea politicii interne bulgare.

Sursa: Rador

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chişinău
10 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:81 %
Vint:5,1 m/s
Fri
10 °C
Sat
14 °C
Sun
10 °C
Mon
9 °C
Tue
13 °C

Curs oficial BNM 14 Noiembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.2824 0.0492
USD 17.5159 0.0597
RON 4.0479 0.0093
UAH 0.7202 0.0069
RUB 0.2724 -0.0001
Arhivă Radio Chișinău