Scandalul de spionaj dintre Bulgaria și Rusia continuă în forță

  • 12 Septembrie 2019 12:04
Scandalul de spionaj dintre Bulgaria și Rusia continuă în forță

Scandalul de spionaj dintre Bulgaria și Rusia izbucnit la începutul acestei săptămâni continuă.

Cetățeanul bulgar Nikolai Malinov, președintele organizației nonguvernamentale "Rusofilii", a fost pus sub acuzare pentru organizarea unei scheme infracționale de spălare de bani și finanțare a unor acțiuni care afectează securitatea națională a țării. Defășurat întâi la nivel de partide, scandalul a luat amploare și în cadrul Adunării Naționale a Bulgariei.

Grupul parlamentar al partidului de guvernământ GERB a solicitat audierea ministrului de interne Mladen Marinov și a șefului Agenției de Stat pentru Securitate Națională (DANS), Dimităr Gheorghiev. Potrivit ministrului Marinov, în cursul acțiunilor polițiștilor și procuraturii au fost reținute opt persoane și au fost efectuate percheziții în cadrul cărora au fost confiscate mai multe probe. Președintele DANS a subliniat că în ceea ce privește ancheta legată de spălarea de bani, a fost stabilită efectuarea unui transfer de fonduri de către un cetățean rus din ong-ul rusesc "Vulturul cu două capete". "În timpul acțiunilor au fost obținute informații confom cărora Malinov a redactat o notă în limba rusă despre necesitatea reorientării geopolitice a Bulgariei și despre proiectul «Bulgaria», în care se sugerează desfășurarea unei activități în domeniul vieții politice interne, care ar conduce la o astfel de schimbare în orientarea țării" - a precizat Gheorghiev. "Acesta nu este un atac îndreptat împotriva organizației "Rusofilii". Persoana pusă sub acuzare este președintele organizației, însă responsabilitatea pe care trebuie să și-o asume este pentru acțiunile sale personale. Nu este o diviziune a societății bulgărești sau o încercare de separare a rusofililor și rusofobilor. În cele din urmă, cazul vizează lezarea intereselor naționale bulgare" - a declarat procurorul general al Bulgariei, Sotir Țațarov.

În urma anchetei deschise de autoritățile bulgare s-a stabilit că o schemă infracțională organizată de Nikolai Malinov vizează spălarea de bani și finanțarea unor acțiuni care afectează securitatea națională a țării. Această schemă este folosită și pentru transferul de bani de la persoane care conduc organizații străine și au anumite interese în viața politică și publică a Bulgariei și în activitatea organelor de stat bulgare. Plățile au fost făcute sub diferite forme, fiind destinate pe de-o parte companiilor comerciale ale lui Malinov și activităților acestora, iar pe de altă parte, finanțării tuturor evenimentelor care vizau influențarea politicii interne bulgare.

Sursa: Rador

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău