Scandalul achizițiilor de insulină Strim | Șeful CNACS, pus sub învinuire într-un dosar gestionat de CNA (Sănătate.info)

  • 03 Iulie 2019 12:48
Scandalul achizițiilor de insulină Strim | Șeful CNACS, pus sub învinuire într-un dosar gestionat de CNA (Sănătate.info)

CNA anunța pe 1 iulie că există o persoană vizată în dosarul achizițiilor de insulină Strim., iar ieri Sănătate.info a aflat că este vorba despre directorul Centrului Național pentru Achiziții Centralizate în Sănătate (CNACS), Ivan Antoci. Funcționarul nu are însă restricții de niciun fel, căci este cercetat în stare de libertate.

Potrivit informațiilor furnizate de CNA pentru Sănătate INFO, există în gestiune o „cauză penală în care se investighează modul în care a fost organizată achiziția publică privind cumpărarea produselor pentru bolnavii de diabet. Din momentul pornirii investigațiilor, au fost audiate mai multe persoane, inclusiv specialiști în domeniu, dar au fost efectuate şi anumite ridicări de acte şi probe relevante cauzei. De asemenea, în acest dosar este pusă deja sub învinuire o persoană”, ne-a comunicat Angela Starinschi, purtător de cuvânt la CNA. 

Astfel, jurnaliștii de la sursa citată au aflat ieri că persoana vizată de anchetă este directorul CAPCS, Ivan Antoci, instituție responsabilă de procurările de medicamente, aparataj și dispozitive medicale pentru întreg sistemul sănătății. Surse care preferă să-și păstreze anonimatul spun că ar putea fi reaudiați din nou unii martori. CNA nu a confirmat, dar nici nu a infirmat că este vorba despre Antoci. „Am încercat să discutăm cu directorul CAPCS la telefon pentru a-l întreba dacă se consideră vinovat și care a fost implicarea sa în licitația privind procurarea Strim, dar acesta nu a răspuns la telefon. De la serviciu, ni s-a spus că Ivan Antoci este în concediu”, mai scriu autorii materialului. 

Nu este clar ce probe deține CNA și cine au fost persoanele audiate. Luni a fost demis prin hotărâre de Guvern directorul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Vladislav Zara, iar abia ieri secretarul general al Ministerului Sănătății, Boris Gîlca, a spus că ar fi fost forțat și șantajat să semneze anumite ordine în ceea ce privește procurarea insulinei Strim. 

„Pe acest preparat nu există studii, nu există dovezi, nu există cercetări, nu există impact, ceea ce contravenea din start ca acest preparat să fie admis spre licitație. Mai mult ca atât, aici a fost o conjunctură și mai multe persoane implicate cu interes”, spunea Gîlca pentru Agora

Sănătate Info a scris de mai multe ori despre faptul că au fost modificate de cinci ori condițiile și termele limită pentru depunerea ofertelor în cadrul licitației pentru asigurarea pacienților cu diabet cu medicamente vitale. Condițiile au fost modificate astfel încât biosimilarul Strim a devenit eligibil. Și suma licitației a crescut de la 20 de milioane la 109 milioane. Parte a licitației este și Polisano, firma condusă cândva de ex-ministra Sănătății Ruxanda Glavan, aceasta urmând să asigure bolnavii cu glucometre, teste și lanțete.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chişinău
-3,71 °C
cer senin
Umiditate:79 %
Vint:1,5 m/s
Sat
2 °C
Sun
2 °C
Mon
3 °C
Tue
5 °C
Wed
6 °C

Curs oficial BNM 24 Ianuarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6621 0.0925
USD 17.7287 0.0642
RON 4.1145 0.0184
UAH 0.7258 0.0013
RUB 0.2865 0.0016
Arhivă Radio Chișinău