Scandal la spitalul republican „Timofei Moșneaga”. Administrația instituției cere scuze de la o pacientă

  • 21 Iulie 2023 19:50
Scandal la spitalul republican „Timofei Moșneaga”. Administrația instituției cere scuze de la o pacientă

Un medic ORL de la Spitalul Republican „Timofei Moșneaga” din Chișinău a devenit subiect de scandal după ce a fost filmat pe ascuns în timp ce discuta în contradictoriu cu o pacientă, vorbitoare de limbă rusă. Doctorul i-a reproșat femieii că, deși s-a născut și trăiește în Republica Moldova, aceasta nu cunoaște limba română, iar filmarea, care a ajuns în public, a provocat un val de reacții, după care atât instituția medicală, cât și medicul, au venit cu reacții. Administrația spitalului a transmis că va condamna mesajele care pot afecta pacienții și că acest caz va fi analizat sub toate aspectele în cadrul Comitetului de etică.

Întreagă discuție a fost surprinsă de o altă pacientă, iar secvența video a ajuns pe rețelele de socializare în seara de joi, 20 iulie. În imaginile video apare un medic de la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” din Chișinău. Acesta discută cu o pacientă, vorbitoare de limbă rusă, căreia îi reproșează că, deși trăiește de o viață în Republica Moldova, nu cunoaște româna, relatează Moldova1.  

Vineri administrația Spitalului „Timofei Moșneaga” a venit cu o reacție în care și-a exprimat regretul față de incidentul de ieri.

„Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” își exprimă public dezacordul și condamnă ferm mesajele care pot afecta pacienții. Poziția noastră este că toți pacienții merită un tratament echitabil și respectuos, indiferent de limba pe care o vorbesc sau de apartenența lor etnică. În urma unui video apărut pe rețelele de socializare, în care un medic al instituției se implică într-un act de discriminare pe criterii lingvistice și etnice, aducem la cunoștința că astfel de comportamente nu reprezintă valorile pe care le promovăm”, se arată în nota informativă emisă de instituție.

Totodată, conducerea instituției medicale a dat asigurări că acest caz va fi analizat sub toate aspectele în cadrul Comitetului de etică și cere scuze pacientei.

„În ziua de marți, înainte de operație, am intrat în salon. Pacienta a spus că are emoții. Noi am vorbit pe diferite teme. Videoclipul a fost redactat, au fost scoase din context fraze. Conversația a avut un ton de glumă ca să îi scot stresul înainte de operație. A fost montat așa încât să pară o instigare la ura, dar discuția a fost mult mai lungă.”, a comentat medicul vizat, citat de TVR Moldova

Și Avocatul Poporului a venit cu o reacție. Într-un comunicat, Ombudsmanul a anunțat că a sesizat Ministerul Sănătății și Spitalul Clinic Republican în scopul inițierii unei cercetări în privința doctorului. 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:4,63 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău