SCANDAL la Roma după răpirea unei adolescente din Italia de către agenți secreți din Coreea de Nord

  • 21 Februarie 2019 16:28
SCANDAL la Roma după răpirea unei adolescente din Italia de către agenți secreți din Coreea de Nord

Autoritățile italiene au inițiat o anchetă după apariția unor informații privind dispariția fiicei unui diplomat nord-coreean, existând suspiciuni că adolescenta a fost transferată forțat în Coreea de Nord de agenți ai serviciilor secrete din această țară, informează Mediafax.

Adolescenta dispărută este fiica lui Jo Song-Gil, fost ambasador nord-coreean în exercițiu la Roma, dispărut în noiembrie 2018, împreună cu soția, după ce au vrut să dezerteze. Fiica lor, în vârstă de 17 ani, este dispărută tot din noiembrie 2018, existând suspiciuni că a fost răpită și repatriată de serviciile nord-coreene, informează agenția ANSA și postul RAI News.

Surse din cadrul serviciilor secrete sud-coreeene, citate de agenția de presă Yonhap, au declarat că adolescenta a fost transferată forțat în Coreea de Nord.

Ambasada Coreei de Nord la Roma a informat Ministerul italian de Externe pe 5 decembrie 2018 că Jo Song-Gil și soția acestuia au părăsit Ambasada pe 10 noiembrie, iar fiica a cerut repatrierea pentru a locui cu bunicii și a fost transferată pe 14 noiembrie 2018, însoțită de personalul misiunii diplomatice.

Cazul a generat polemici ample în Italia, în contextul în care informațiile despre acest caz au devenit publice joi. "Serviciile secrete nord-coreene au răpit-o de pe teritoriul Italiei pe fiica ambasadorului Jo Song-Gil? Este un incident extrem de grav. Matteo Salvini trebuie să vină în Parlament pentru a oferi explicații", a reacționat Maria Edera Spadoni, vicepreședinte al Camerei Deputaților și membră a formațiunii Mișcarea Cinci Stele (M5S).

Însă Matteo Salvini, vicepremier, ministru de Interne și lider al partidului Liga Nordului, a transmis că nu a avut cunoștință despre cazul adolescentei nord-coreene, subliniind că el nu are nicio responsabilitate. "Întrebați la Ministerul de Externe, este o problemă între ambasade! Eu nu știam nimic, nu am nicio treabă cu acest caz", a declarat Salvini la Rai Radio1.

Ambasadorul Jo Sing-Gil, în vârstă de 47 de ani, a dispărut în noiembrie 2018, împreună cu soția. Potrivit unor surse de la Seul, diplomatul și soția sa sunt sub protecția serviciilor secrete occidentale și așteaptă să primească azil politic în Statele Unite.

Sursa: Mediafax

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău