Scandal la Bruxelles. Parlamentul European vrea să dea în judecată Comisia Europeană

  • 12 Martie 12:21
Scandal la Bruxelles. Parlamentul European vrea să dea în judecată Comisia Europeană

Parlamentul European se pregătește să dea în judecată Comisia Europeană pentru decizia controversată de a debloca fonduri de miliarde de euro pentru Ungaria la sfârșitul anului trecut. Ursula von der Leyen e criticată pentru că a cedat șantajului lui Viktor Orban.

Luni, Comisia pentru afaceri juridice a Parlamentului European a votat aproape în unanimitate - cu 16 membri pentru, unul împotrivă și nicio abținere - pentru a acționa în instanță Comisia Europeană pentru încălcarea obligației sale de a proteja banii contribuabililor împotriva utilizării abuzive, scrie DIGI24.

"Credem că avem un caz solid, deoarece Comisia s-a contrazis în privința respectării statului de drept de către Ungaria", a declarat luni seară eurodeputatul Verzilor Daniel Freund. "Curtea de Justiție a UE a apărat întotdeauna independența instanțelor", a adăguat el.

Mișcarea Comisiei juridice a PE - care este susținută inclusiv de membri ai Partidului Popular European din care face parte Ursula von der Leyen - este menită să fie "un semnal pentru președinta Comisiei Europene că statul de drept nu poate fi tranzacționat pentru a face înțelegeri cu Orbán", a spus Freund.

Liderii grupurilor politice urmează să se întâlnească joi pentru a da undă verde finală președintei PE, Roberta Metsola, pentru a acționa Comisia Europeană în instanță înainte de termenul limită de 25 martie. Î

În luna decembrie a anului trecut, Comisia a deblocat 10,2 miliarde de euro din fondurile de coeziune ale UE destinate Budapestei, bani care fuseseră anterior blocați pe fondul unor preocupări legate de drepturile omului și de respectarea statului de drept de către guvernul de la Budapesta. Decizia deblocării fondurilor a fost luată cu o zi înainte de summitul UE din decembrie în cadrul căruia liderii urmau să discute despre un nou ajutor pentru Ucraina și despre deschiderea negocierilor de aderare cu Kievul - măsuri pe care premierul ungar Viktor Orbán amenința să le blocheze.

Decizia președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, de a debloca fondurile a fost întâmpinată cu reacții negative din partea deputaților europeni, care au acuzat-o că a cedat șantajului lui Viktor Orban.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
22,74
Cer senin
Umiditate:25 %
Vint:6,69 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
17
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău