Scandal la Agenția Națională pentru Protecția Concurenței

  • 03 Iulie 2013 13:46
Scandal la Agenția Națională pentru Protecția Concurenței

Agenția Națională pentru Protecția Concurenței acuză de înțelegeri de cartel două companii importatoare de insulină.

Acestea ar fi prezentat la licitația de anul trecut organizată de Agenția Medicamentului oferte de preț identice, ambele acceptate de Agenție. Una dintre companiile importatoare a fost obligată, printr-o decizie a Curții Supreme de Justiție, să achite statului daune de 70 de mii de lei, pentru înțelegeri de cartel. 

Deoarece au fost prezentate oferte identice, Agenția Medicamentului a decis să cumpere câte o jumătate de lot de la fiecare companie. În acest fel a fost mimată licitația, potrivit Vioricăi Cărare, director al Agenției pentru protecția Concurenței. Aceasta și-a exprimat îngrijorarea că scenariul s-ar putea repeta și anul acesta și a atras atenția că în urma înțelegerilor de cartel, au de suferit bolnavii de diabet zaharat care beneficiază gratuit de insulină din partea statului.

Directorul Agenției Naționale pentru Protecția Concurenței susține că și la licitația de anul acesta ar putea fi favorizat unul dintre importatori, fără a oferi alte detalii.

Potrivit Agenției pentru Protecția Concurenței, pe piață mai există un importator de insulină, care, însă, nu este acceptat la licitație pentru că nu ar corespunde normelor de calitate, deși ar avea prețuri mai mici.

Pe de altă parte, reprezentanții Agenției Medicamentului resping acuzațiile și afirmă că au respectat regulamentul de organizare a licitațiilor.

În Republica Moldova există peste 50 de mii de bolnavi de diabet zaharat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău