Scandal în Statele Unite, după o nouă măsură controversată referitoare la imigranți

  • 06 Septembrie 2017 10:36
Scandal în Statele Unite, după o nouă măsură controversată referitoare la imigranți

Administrația lui Donald Trump face o nouă mișcare controversată. A anunțat că va pune capăt programului care îi proteja pe copiii imigranților ilegali de expulzare și care le permitea să lucreze legal și să studieze în Statele Unite. Anunțul a fost făcut de procurorul-general al Statelor Unite, Jeff Sesions, care a dat Congresului un termen de șase luni pentru a adopta legea prin care se renunță la programul numit DACA.

„Pentru a avea un sistem legal de imigrație care să servească intereselor naționale, nu putem să-i primim pe toți cei care vor să vină aici. Aceasta este situația. Asta nu înseamnă că suntem oameni răi sau că națiunea noastră nu îi respectă sau îi înjosește (n.red: pe imigranți). Înseamnă că punem în aplicare legile așa cum le-a adoptat Congresul. Cu aceste principii și îndatoriri în minte și în lumina proceselor iminente, revizuim programul DACA al administrației Obama”, a declarat șeful Departamentului Justiției, Jeff Sessions.

Procurorul-general al Statelor Unite a anunțat că începând de săptămâna viitoare nicio cerere din cadrul programului DACA nu va mai fi primită. În plus, Jeff Sessions a cerut Congresului ca în cel mult șase luni să vină cu o lege pentru anularea programului care îi proteja pe copiii imigranților ilegali de expluzare și care le oferea șansa de a lucra legal și a studia în Statele Unite. Decizia a provocat imediat proteste.

Începând cu luna martie a anului viitor, soarta a 800 de mii de persoane care beneficiază de programul DACA rămâne astfel sub semnul întrebării.

„Există teama că ne vor lua bucata de hârtie, dar asta ar fi cam tot, pentru că noi suntem acasă și nu plecăm niciunde”, spune o beneficiară a programului DACA.

„Aceasta este casa mea departe de casă. Mulți ar spune să plecăm înapoi acasă. Dar, nu! Aceasta este casa mea departe de casă. Am venit aici la 5 ani, fără să știu ce se întâmplă, fără să știu că părinții mei veneau aici. M-au luat de mână și mi-au spus că plecăm împreună”, a comentat un alt beneficiar al programului DACA.

„Sunt tineri care au venit în această țară, lucrează, merg la școală, fac parte din comunitățile noastre. Vrem să rămână și să facă parte din comunitățile noastre. Ei plătesc taxe și credem că ar trebui să poată sta aici”, a declarat reprezentantul unui ONG.

Programul DACA a fost înființat de fostul președinte american Barack Obama în 2012. Prin intermediul lui, copiii imigranților ilegali sunt protejați de la expluzare și primesc dreptul de a munci legal și de a studia în Statele Unite.

„Nu-i putem accepta pe toți cei care ar dori să vină aici, pur și simplu aceasta e situația”, a afirmat Sessions, denunțând decizia luată în mod „unilateral” de Barack Obama în 2012.

Soarta celor care beneficiază deja de acest statut, cunoscuți sub numele de „Dreamers”, nu va fi afectată însă până la data de 5 martie 2018, termenul de șase luni fiind acordat Congresului de administrație pentru a legifera în materie.

Cu toate acestea, un compromis în Congres pare departe de a fi atins, după ani în care Washingtonul a fost divizat pe acest subiect, notează agențiile internaționale de presă.

Justificările lui Trump

Președintele american Donald Trump și-a justificat marți decizia de a pune capăt programului DACA prin necesitatea de a da „prioritate” lucrătorilor americani și l-a acuzat pe predecesorul său Barack Obama că a adoptat acest program fără acordul Congresului, relatează Agerpres.

„Nu putem avea o reformă principială a imigrației dacă ramura executivă poate rescrie sau anula legi federale după bunul plac”, a menționat Trump într-o declarație, făcând referire la decizia luată în anul 2012 de Obama privind instituirea programului DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals).

Măsura a stârnit proteste vehemente și din partea opoziției democrate, liderul democraților din Camera Reprezentanților, Nancy Pelosi, descriindu-l drept un „act profund rușinos, de lașitate politică și un atac josnic împotriva tinerilor nevinovați din comunitățile de pe tot cuprinsul Americii”.

Însă Trump a subliniat în declarația sa că și tinerii americani au vise, aluzie la denumirea cu care sunt cunoscuți beneficiarii programului, „Dreamers” (visătorii  - n.r.). „Prioritatea noastră majoră în reforma sistemului de imigrație este să creștem ocuparea forței de muncă, a salariilor și securității lucrătorilor americani și familiilor lor”, a explicat președintele american.

„Nu doresc pedepsirea copiilor, care cei mai mulți sunt acum adulți, pentru acțiunile părinților lor. Dar trebuie să recunoaștem de asemenea că suntem o națiune a oportunității, pentru că suntem o națiune a legii”, a spus el, promițând că va aborda în continuare „cu inima” această chestiune.

La rândul său, președintele Camerei Reprezentanților, republicanul Paul Ryan, a declarat că în cadrul Congresului va fi căutat un consens pentru o soluție legală permanentă care să includă și garanții că „aceia care nu au făcut nimic rău vor putea în continuare să contribuie ca o parte valoroasă a acestei țări mărețe''.

Reacția lui Obama

Fostul președinte american Back Obama a declarat marți că decizia lui Donald Trump de a pune capăt programului DACA este „greșită” și „crudă”, relatează News.ro.

„Imigrația poate fi un subiect controversat. Cu toții vrem granițe sigure, securizate și o economie dinamică, iar oameni de bună-credință pot avea dezacorduri legitime privind modul de a repara sistemul nostru de imigrație pentru ca toată lumea să joace după reguli”, a scris Obama pe Facebook.

Fostul lider american a insistat că tinerii vizați de program sunt „americani în suflet, în minte, în fiecare mod, cu excepția unuia: pe hârtie”.

O umbră a fost aruncată din nou  asupra unora dintre cei mai buni și mai străluciți tineri ai noștri. A-i viza pe acești tineri este greșit – pentru că ei nu au făcut nimic greșit. Își contrazice obiectivul – pentru că ei vor să lanseze afaceri noi, să lucreze în laboratoarele noastre, săă servească în armata noastră și să contribuie în alte feluri la țara pe care o iubim. Și este crud”, a subliniat Obama.

Fostul președinte a insistat că acțiunea lui Trump nu este una cerută de lege, ci o decizie politică și o problemă morală. El a lansat un apel către Congres să intervină și să îi apere pe acești tineri.

Una dintre cele mai afectate categorii de populație sunt mexicanii. De altfel,Mexicul și-a exprimat „regretul profund” față de această decizie și le-a cerut aleșilor americani să găsească o soluție de înlocuire. Guvernul mexican a dat asigurări că va oferi servicii de apărare juridică pentru oricare dintre cetățenii săi afectați de decizie, dar că îi primește „cu brațele deschise” pe cei care vor să se întoarcă. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:0 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău