SCANDAL în Cehia după ce președintele Zeman a recurs la un limbaj ireverențios în direct

  • 04 Noiembrie 2014 16:35
SCANDAL în Cehia după ce președintele Zeman a recurs la un limbaj ireverențios în direct

Șeful statului și-a ieșit din fire în timpul unei discuții despre disidenții sovietici, care au protestat împotriva ocupației Cehoslovaciei de către armata sovietică.

Un imens scandal s-a iscat luni în Cehia, după ce președintele Milos Zeman, într-un interviu la postul public de radio, și-a permis cuvinte obscene în direct și a adus laude regimului de la Moscova, după cum a relatat Radio Cesky, citat de publicația ucraineană Ukrainskaia Pravda.

Șeful statului și-a ieșit din fire în timpul unei discuții despre disidenții sovietici, care au protestat împotriva ocupației Cehoslovaciei de către armata sovietică.

De la acest subiect, Zeman a trecut, din proprie inițiativă, la criticile occidentale la adresa președintelui Vladimir Putin, apreciind că nu este corect ca actualul locatar de la Kremlin să fie comparat cu liderii din perioada sovietică. Mai mult, Milos Zeman a spus că deținuții politici cheie din Rusia de astăzi nu au dreptul să se numească astfel.

'Nu cred că (Mihail) Hodorkovski, care în anii 1990 călătorea în Rusia cu pachete burdușite cu milioane, a fost deținut politic. Eu cred că mai degrabă el este un hoț. Și dacă nu-mi place ceva în puterea lui Putin este faptul că doar pe Hodorkovski l-a băgat la răcoare, nu și pe alți oligarhi', a spus în direct președintele ceh.

După aceea, Zeman - din nou, din proprie inițiativă - a adus discuția în jurul trupei punk ruse Pussy Riot. Conform înregistrării emisiunii postate pe site-ul postului de radio din Cehia, tocmai în acest moment președintele și-a permis câteva expresii jignitoare.

'Știți ce înseamnă 'pussy' nu? Pussy în sus, pussy în jos. Ce să spun, niște deținute politice perfecte!', a spus fără să se gândească prea mult Zeman, conform mass-media de la Praga, adăugând că 'el este pregătit să-i apere pe adevărații deținuți politici”.Trei cântărețe ale trupei Pussy Riot au fost condamnate la doi ani de închisoare pentru o 'rugăciune-punk' anti-Putin, interpretată pe o masă din altarul unei catedrale din centrul Moscovei. Între timp, ele au fost puse în libertate, o parte a opoziției ruse considerându-le deținute politice.

Pe parcursul discuției, Milos Zeman a mai scăpat câteva expresii vulgare, pentru care a fost taxat aspru de politicieni și mass-media din țara sa.

Fostul ministru ceh de finanțe, Miroslav Kalousek, a declarat că președintele Cehiei 'a redus prestigiul instituției prezidențiale la nivelul de berărie ieftină', iar ex-ministrul de externe Karel Schwarzenberg a afirmat că acesta a întrecut orice limită, folosind expresii ce înjosesc sexul feminin.

Președintele Cehiei este cunoscut pentru orientarea sa prorusă, amintește Ukrainskaia Pravda, adăugând că el a calificat anterior drept 'război civil' evenimentele din Ucraina, contrar a ceea ce susține puterea de la Kiev.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău