Scandal în Argentina din cauza unei liste de „vaccin pentru VIP-uri”. Zeci de persoane ar fi fost vaccinate preferențial

  • 23 Februarie 2021 10:17
Scandal în Argentina din cauza unei liste de „vaccin pentru VIP-uri”. Zeci de persoane ar fi fost vaccinate preferențial

Ministerul argentinian al Sănătății a publicat luni o listă cu 70 de persoane care au primit preferențial vaccinul împotriva COVID-19, a cărei dezvăluire a declanșat scandalul „vaccinurilor pentru VIP”, relatează AFP, citată de Agerpres.

Pe listă se află președintele Alberto Fernandez și membrii cabinetului său, precum și ministrul economiei, Martin Guzman, ambasadorul Argentinei în Brazilia, fostul președinte Eduardo Duhalde, soția sa și copiii lor, precum și oficiali care nu se încadrau în categoria populației țintă pentru primele 1,8 milioane de doze de vaccin primite în țară.

Personalului din domeniul sănătății i s-a acordat prioritate pentru vaccinare, iar administrarea vaccinului la persoanele cu vârsta peste 70 de ani în provincie și peste 80 de ani în Buenos Aires abia a început.

Scandalul a izbucnit vinerea trecută, când un jurnalist a declarat la un post de radio că, pe baza prieteniei sale cu fostul ministru al sănătății Gines Gonzalez Garcia, nevoit ulterior să demisioneze, el a fost vaccinat în incinta ministerului de către personalul spitalului public din Buenos Aires, care avea 3.000 de doze.

Mărturisirea sa a declanșat un val de reacții și pe rețelele de socializare a apărut hashtag-ul #vacunasvip (vaccinuriVIP).

Aceste 3.000 de doze de vaccin nu au fost în niciun caz la discreția ministerului”, a declarat luni noul ministru al sănătății, Carla Vizzotti.

Argentina, țară cu 44 de milioane de locuitori, are peste două milioane de cazuri de COVID-19 și 51.000 de decese.

Până în prezent, țara a primit 1,22 milioane de doze de vaccin rusesc Sputnik V și 580.000 de doze de Covishield de la Indian Serum Institute, rezultat dintr-un transfer de tehnologie de la AstraZeneca.

Guvernul se așteaptă să primească „în zilele următoare” un milion de doze din vaccinul chinezesc Sinopharm, aprobat de urgență duminică de Ministerul Sănătății.

Circa 13 plângeri împotriva fostului ministru al sănătății au fost depuse luni în instanță, însă Carla Vizzotti a negat existența „vaccinurilor VIP” în cadrul ministerului său.

Ideea că există un vaccinator VIP în cadrul Ministerului Sănătății este falsă. Ceea ce s-a întâmplat a fost o situație deosebită, 10 persoane au fost vaccinate, iar președintele a luat măsurile necesare”, a declarat ea.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
14,4
Cer fragmentat
Umiditate:73 %
Vint:8,23 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău