Scandal diplomatic: Premierul Australiei somează China să își ceară scuze pentru o postare despre soldații australieni

  • 30 Noiembrie 2020 10:18
Scandal diplomatic: Premierul Australiei somează China să își ceară scuze pentru o postare despre soldații australieni

Prim-ministrul australian Scott Morrison a denunțat luni cu mânie o postare "scandaloasă" pe Twitter a unui purtător de cuvânt al guvernului chinez și a cerut Beijingului să-și ceară scuze în mod oficial, relatează France Presse citată de Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez Zhao Lijian a stârnit indignare postând o punere în scenă în care un bărbat, îmbrăcat în soldat australian, ține un cuțit plin de sânge la gâtul unui copil afgan.

Această postare a avut loc la câteva zile după publicarea unui raport privind crime de război care ar fi fost comise de soldați australieni în Afganistan între 2005 și 2016.

Morrison a numit tweet-ul, ce provenea dintr-un cont oficial al guvernului chinez, drept o "insultă scandaloasă și dezgustătoare" împotriva forțelor armate australiene și a cerut rețelei sociale Twitter să îl șteargă. "Este scandalos și nu poate fi justificat pe nicio bază. Guvernului chinez ar trebui să-i fie rușine de această postare", a declarat Scott Morrison despre tweet-ul ce a atras mii de reacții în câteva ore.

Relațiile dintre Canberra și Beijing s-au deteriorat constant în ultimele luni. China, cel mai mare partener comercial al Australiei, a luat recent măsuri de retorsiune împotriva Canberrei, suspendând importurile unui mare număr de produse agricole printre care carne de vită, orz și cherestea.

Presa chineză controlată de stat a atacat de asemenea Australia în mai multe rânduri în legătură cu mai multe domenii. La rândul său, Australia a exclus gigantul chinez de telecomunicații Huawei din desfășurarea rețelei 5G și a cerut o anchetă independentă asupra originii coronavirusului.

Purtătorul de cuvânt al guvernului chinez și-a însoțit tweet-ul cu un text în care s-a declarat "șocat de uciderea civililor și prizonierilor afgani (comisă) de soldații australieni". "Condamnăm cu tărie astfel de fapte și cerem ca ei să fie trași la răspundere", a adăugat el.

Această postare este cel mai recent exemplu al unui nou tip de comunicare agresivă din partea guvernului chinez față de țări străine, notează AFP. Deși blocat în China, încă de anul trecut mai mulți diplomați au apărat pe Twitter uneori vehement și controversat poziția guvernului lor.
 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău