Scăldatul în lacurile din capitală este interzis

  • 17 Mai 2022 12:34
Scăldatul în lacurile din capitală este interzis

Scăldatul în lacurile cu plajă, inclusiv cele din zonele de agrement din municipiul Chișinău, nu este recomandat, din cauza necorespunderii cerințelor sanitaro-epidemiologice, comunică MOLDPRES.

Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), cercetările de laborator efectuate de către specialiști pe parcursul lunii mai, arată că în lacurile din capitală și din alte regiuni ale țării sunt prezente bacteriile coliforme și E. Coli, fapt ce prezintă un risc sporit pentru sănătatea populației. Astfel, calitatea apei din izvoarele din parcurile ,,La izvor’’ și ,,Valea Morilor” nu corespunde cerințelor igienice după conținutul de nitrați, ceea ce poate duce la acutizarea maladiilor tractului gastro-intestinal. În apa din izvoarele din parcul ,,Valea Morilor”, ,,Valea Trandafirilor” au fost depistate Bacterii Coliforme, iar la ,,Valea Trandafirilor” nr.2 - Bacterii Coliforme, E. Coli și enterococi, scrie sursa citată.

De asemenea, în apa din bazinele acvatice ,,Râșcani’’, ,,Valea Morilor” și ,,Valea Trandafirilor” au fost depistate neconformități la indicatorii sanitaro-microbiologici și nu se recomandă scăldatul în ele.

Specialiștii ANSP susțin că și nisipului de pe plajele ,,Vatra’’, ,,La izvor’’, ,,Valea Trandafirilor’’ este contaminat cu Toxocara canis – boală parazitară, atât la copii, cât și la adulți. De asemenea, deșeurile menajere lăsate de populație în urma odihnei influențează nefast calitatea nisipului, solului și a apei din lacuri.

În perioada sezonului estival, cetățenii sunt îndemnați să respecte recomandările autorităților în domeniul sănătății publice, inclusiv pentru prevenirea răspândirii infecției COVID-19.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
11,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:7,2 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău