Scăderea prețurilor la grâu pe piața internațională. Grâul furat din Ucraina, factor determinant

  • 18 Iulie 2022 13:32
Scăderea prețurilor la grâu pe piața internațională. Grâul furat din Ucraina, factor determinant

Prețul grâului la bursele internaționale a revenit la nivelul de până la războiul din Ucraina datorită sporirii de 50 de ori a exportului din Crimeea, ceea ce presupune că prin peninsulă se scoate masiv grâu furat din teritoriile ucrainene ocupate. Scăderea cotațiilor la burse mai este influențată și de prognozele mai bune privind recolta din Rusiam dar și începutului recoltării grânelor în Statele Unite, notează anticorupție.md.  

Cotațiile futures la grâu au scăzut continuu săptămâna trecută la bursa de la Chicago, revenind la nivelul dinaintea invaziei rusești în Ucraina, informează Bloomberg.

„Livrările de produse agricole din peninsula Crimeea sunt cu 50 de ori mai mari decât ar fi fost un nivel normal pentru această perioadă a anului, ceea ce semnalează că grâul furat din Ucraina este transportat de Rusia spre țările importatoare de grâu. Aceste informații vin într-un moment în care negociatorii încearcă să găsească o soluție care să permită Ucrainei să reia livrările de cereale prin porturile de la Marea Neagră”, transmite agenția de știri.

Vineri, cotațiile futures la grâu au scăzut cu 1,8% până la 7,81 dolari per bushel (unitate de măsură engleză pentru volum, egală cu 36 de litri). Prețurile au ajuns, astfel, cu cinci dolari mai mici față de  recordul de aproape 13 dolari per bushel înregistrat în prima săptămâna de război în Ucraina.

Scăderea prețului grâului generează noi speranțe pentru revenirea din cea mai gravă inflație alimentară din ultimele patru decenii, în condițiile în care și estimările privind recolta de cereale a Rusiei au fost revizuite în sus iar fermierii americani au început și ei recoltatul grâului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
12,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău