Scădere în 2017 a cheltuielilor militare ale Rusiei, o premieră în ultimii 20 de ani
-
02 Mai 2018 08:15
Cheltuielile militare ale Rusiei s-au diminuat în 2017, potrivit unui raport al Institutului Internațional de Cercetare asupra Păcii de la Stockholm (SIPRI) făcut public miercuri, o premieră în ultimii 20 de ani, din cauza sancțiunilor economice impuse țării, relatează AFP.
Rusia, care în 2016 avea al treilea buget, a coborât din nou pe poziția a patra, în 2017. Cheltuielile sale militare au scăzut cu 20%, la 66,3 miliarde de dolari. Țara a înregistrat ultima sa scădere în 1998, an în care se confrunta cu o importantă criză financiară.
"Modernizarea militară rămâne o prioritate în Rusia, dar bugetul militar a fost limitat de dificultățile economice pe care le cunoaște țara din 2014", a explicat Siemon Wezeman, cercetător la SIPRI. Wezeman se referă în special la sancțiunile economice impuse din 2014 de statele occidentale Rusiei, în legătură cu conflictul ucrainean.
Până în 2016, bugetul Moscovei consacrat apărării era ferit de tăierile bugetare întreprinse în alte sectoare, precum educația sau infrastructura.
"Nu mai este posibilă menținerea sectorului apărării la un nivel ridicat, nici progresul acestuia", a adăugat cercetătorul.
Acest raport vine în timp ce confruntarea între occidentali și Moscova atinge niveluri neegalate de la finalul Războiului Rece, în special după otrăvirea, pe 4 martie, a fostului agent dublu rus Serghei Skripal în Marea Britanie și loviturile SUA, Franței și Regatului Unit, pe 14 aprilie, contra regimului de la Damasc, aliat al Rusiei, ca ripostă la un presupus atac chimic, notează AFP.
Cei 29 de membri ai NATO au cheltuit împreună 900 de miliarde de dolari pentru apărarea lor, în 2017, adică 52% din cheltuielile mondiale.
Cheltuielile militare în Europa Centrală și de Vest au crescut cu 12% și, respectiv, 1,7%, în parte din cauza amenințării ruse crescânde.
Statele Unite rămân țara care cheltuie cel mai mult, cu 610 miliarde de dolari investiți în apărare în 2017.
Urmează apoi China, Arabia Saudită, Rusia, India, Franța, Regatul Unit și Japonia, care, toate șapte, au cheltuit împreună 578 miliarde pentru apărarea lor în 2017, adică mai puțin decât Statele Unite singure.
Totodată, India revine pe locul al cincilea în clasament, în detrimentul Franței, retrogradată pe poziția a șasea.
Pe ansamblul anului 2017, cheltuielile militare mondiale s-au ridicat la 1.739 miliarde dolari, o creștere de 1,1%. față de anul anterior.
Sursa: Agerpres