Scad dobânzile la creditele acordate în cadrul Programului „Prima Casă”

  • 06 Februarie 09:15
Scad dobânzile la creditele acordate în cadrul Programului „Prima Casă”

Scad dobânzile la creditele acordate în cadrul Programului "Prima Casă". Specialiștii estimează o creștere a cererii la astfel de împrumuturi ipotecare cu până la 35 de procente în următoarea perioadă. Se întâmplă după o perioadă de doi ani, în care programul a înregistrat o scădere cu 90 la sută a solicitărilor de credite, prin programul guvernamental.

Potrivit TVR Moldova, în 2023, chiriile au crescut in medie 30% iar cu acești bani se poate plăti o rată la bancă pentru cumpărarea de locuinte.

„Noi am optat vre-o cinci ani în urmă cu soțul pentru un credit ipotecar. Achităm lunar nu l-am finista încă, suntem în proces. Suntem mulțumiți, avem căsuța noastră. Mergem pe varianta că achităm casa noastră și mai departe o să ne fie mai ușor. Eu nu văd altă șansă pentru tinerii noștri. Este foarte greu cu salariile de la noi să colectezi o sumă atât de mare de bani pentru o casă. Consider binevenite, chiar dacă când faci calculele, suma care o întoarcem la bancă este mult mai mare”.

Scăderea dobânzilor ar putea revigora piața creditelor imobiliare din Republica Moldova, în special a celor prin Programul Prima Casă. Anul trecut au fost înregistrate doar 61 de cereri, comparativ cu 2450 în 2021.

Veaceslav Ioniță expert economic: „Riscuri întotdeauna există. Eu doar vreau să încurajez cetățenii prin ale spune că dobânda care a crescut peste 12-13 la sută, acum ste în cădere liberă. Cred că într-un viitor apropiat o să ne apropiem de 6-7% și intrăm în zona confortabilă pentru cetățenii noștri. Această dobândă de 6-7% este mai mică decât creșterea veniturilor oamenilor”.

În programul "Prima Casă" rata dobânzii, în caz de creștere, nu poate fi revizuită mai mult de două ori intr-un an și nu poate depăși 4% o dată la 6 luni. Intr-un an, dobinda nu poate depăși o creștere de 6%. De la începutul acestui an, au fost înregistrate deja 8 cereri la programul prima casă.

Florentin Gheorghieș reprezentantul beneficiarilor programului "Prima Casă": „Rata lunară de exemplu la un imobil de 44 mii de euro, ar fi rata de 7700 de lei. Dar, dacă noi ne orientăm la un imobil de până la 30 mii de euro, de 600 de mii ar fi perfect, dar e foarte greu de găsit așa imobil, ar fi o rată de 4800 de lei”.

Un dezavantaj al programului este valoarea plafonată la 1 milion de lei pentru cumpărarea locuintei.

Olga Chirtoacă, șef, Secția Evaluarea Conformității Garanțiilor Prima Casă: „Pentru îmbunătățirea condițiilor programului este majorarea valorii de vânzare-cumpărare a bunului imobil. Dacă s-ar majora și nu ar fi plafonat la un milion de lei și ar fi două milioane de lei, acesta ar fi prețul real cu care beneficiarii ar putea să-și procure un bun imobil pe piața imobiliară din Republica Moldova”.

Pentru programul Prima Casă din acest an au fost prevăzute la buget fonduri de 170 milioane de lei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:2,57 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău